dimarts, 8 de juny del 2010

Comencen els principis de l'astrolabi

 

Fragment d'un manuscrit del monestir de Ripoll que conté els principis de l'astrolabi (c. 950).

 

Qualsevol que vulgui saber les hores certes de ta nit i del dia, o els instants i moments, i altres coses que hom ha de cercar en el rellotge, cal que conegui i entengui bé aquesta assafea», és a dir taula, i recordi els noms dels artificis que hi funcionen, i aquests i totes les altres coses que hi són construïdes o que hi fan referència, perquè mentre investigui diligentment tot això i sàpiga perfectament l'assafea* i els treballs que hi ha fet l'inventor i constructor, i conegui de quina manera ha de funcionar, inferirà i esbrinarà la màxima utilitat en la seva ciència. Hi trobarà primerament l'altura del Sol i de tes estrelles fixes, i la causa certa per la qual es manté, i el lloc o grau on roman per tots els diez de l'any. Coneixerà també el grau dels moviments del Sol, com canvia d'un lloc a l'atac per tot el cercle del zodíac. Coneixerà també les diverses rutes dels planetes, i on són i com es mouen, i l'estat i moviment de tots els altres astres. I també coneixerà amb certesa la naixença i la posta de tots ells...

• És un fragment del Tractat d'astronomia i del rellotge. inclou una part d'un Liber de Astrolabio, que la majoria d'autors daten a mig segle X.

Assafea: una làmina d’un astrolabi

 

UDINA MARTORELL, Frederic. Documents cabdals de la Història de Catalunya, Barcelona: Fundació Catalana, 1985, vol. l, pàg. 36.