dijous, 28 de desembre del 2017

Eines gratuïtes per a l'elaboració de Mapes Conceptuals

Els mapes conceptuals, popularitzats en la dècada dels 60, estan en plena expansió gràcies a l'empenta de nombroses eines, amb una clara tendència cap a l'ús en tauletes. La majoria va orientada als mapes mentals, sobretot perquè se'ls considera una potent eina per al desenvolupament de l’aprenentatge i la creativitat ...       
La qualitat dels mapes en cada cas dependrà de factors relatius a la funcionalitat per capturar la informació així com el disseny per presentar-la de manera més o menys atractiva. I per descomptat, el resultat depèn de la tasca i de l'objectiu plantejat (¿quines competències es pretén posar en pràctica?). L’objectiu no és crear relacions lineals sinó d'anar formant una estructura que s'assemble a la forma en què es produeixen les funcions cognitives en el nostre cervell i el major o menor grau d'organització que volem atorgar-li.
Totes les suites ofimàtiques ens permeten elaborar mapes conceptuals bàsics, i amb LibreOffice, Google Drive (presentacions i dibuixos), Microsoft Office o iWork és possible que tingam cobertes les nostres necessitats. També és habitual l'ús de Prezi per a la seua utilització. Ara bé, si l’ojectiu és disposar d’eines més específiques disenyades per a l’elaboració de mapes mentals i conceptuals caldria destacar les següents eines gratuïtes (he omés les de pagament).

CmapTools és un programari gratuït (versió off-line, on-line i en App) desenvolupat en el Institute for Human and Machine Cognition  (IHMC) de la Universitat de West Florida (Estats Units) a partir dels treballs realitzats per Joseph D. Novak  i col·laboradors. Si bé l'aplicació es va fer originalment per a mapes conceptuals, també poden realitzar-se amb ell els tradicionals mind maps. És prou intuïtiu i fàcil d'utilitzar. L’aplicació, que funciona tant off-line com on-line, té moltíssimes opcions per a crear un disseny atractiu. Es poden canviar colors, afegir tot tipus d'enllaços a pod-casts, vídeos, presentacions powerpoint o prezi, etc. i fer-los tan complexos com es vulga. Entre els seus avantatges destaca la facilitat d'ús, l'abundància d'exemples, tutorials, vídeos a youtube, fòrums i recomanacions a la web sobre el seu ús, és fàcilment personalitzable, es pot guardar en diversos formats, permet la cerca de paraules dins del mapa, es poden afegir imatges Clip Art i ... és gratis! El seu principal desavantatge? La seua lentitud a l'hora de compartir a Internet.

                50 Herramientas para construir mapas mentales y conceptuales                
Freemind  (Open source, Mac, Windows, Linux) és una utilitat gratuïta que permet usar colors, icones, diferents vores, línies i compta senyor 'marcacions' predeterminades per a diferents estats i tipus com ara: obert, preguntes obertes, detall, carpetes, requereix acció, requereix codi, etc.

Mindomo   (Freemium, Open source, totes es plataformes) està disponible castellà i és  molt versàtil per generar recursos infogràfics i crear mapes conceptuals (inclou diversos estils de mapes). Permet afegir tota classe de continguts, importar i exportar en diversos formats, amb servei hosting de mapes en línia i navegador integrat. Algunes funcions requereixen registre i es pot integrar amb Google Apps. 

Visual Understanding Environment  (Open source, Mac, Windows, Linux). És un projecte de la Tufts University que es focalitza en crear eines flexibles per generar i integrar recursos digitals de suport a l'ensenyament, l'aprenentatge i la investigació. 

Mind42   Programari online col·laboratiu, requereix registre. Permet pujar i descarregar mapes, que poden ser valorats pels usuaris. El seu major avantatge és la simplicitat, tot i que no disposa d'eines de dibuix i és una mica limitat pel que fa al disseny. 

Wisemapping    (Open source, web / cloud) Aplicació online gratuïta que requereix registre, per a ús individual o grupal, en educació o empreses / organitzacions. El seu avantatge és també la seua simplicitat, en una pantalla principal mostra les utilitats com canvi de text, tipus i color de font, gruix i color de línies, tot i que no té eina de dibuix. Permet incorporar icones, enllaços i notes. Té també un tutorial senzill per a consulta.

Framindmap   (Opensource, Web / cloud), Aplicació en francès similar a wisemapping.

Freeplane  (Opensource), és una extensió basada en FreeMind que incorpora un major nombre de funcionalitats per a gestió del coneixement i fins i tot per fer brainstorming. La seua interfície és més dinàmica, i es pot prendre notes com si afegirem post-its que es van afegint als nodes, alhora que permet organitzar idees en diferents jerarquies, classificar nodes a través d'atributs en forma de metadades i aplicar diferents estils perquè el mapa tingui un aspecte més atractiu.

Calligra Braindump   (Open source, Mac, Windows, Linux) Les mateixes funcionalitats bàsiques de caixes / formes per conceptes, línies de relacions (amb traços que fa servir eines de dibuix), no tan intuïtiva i amb alguns problemes a jutjar pels fòrums o detecció d'errors en el funcionament. 

Mind Mop Aplicació on-line per treballar col·laborativament, pantalla fàcil d'usar amb funcions comunes (modificació de gruix de traç, tipus de font, color, enllaços), permet importar i exportar mapes en diferents formats. La versió gold permet allotjar mapes en una biblioteca. 

Mapul o Map Myself (en línia). Compta amb una de les interfícies més atractives, al meu entendre de les millors. La versió gratuïta és suficient per a usos educatius i fins a professionals. Posseeix un disseny orgànic on les formes de les branques, color, gruix de línies, etc. es diferencien de la majoria d'aplicacions disponibles. Està en cinc idiomes (anglès, castellà, japonès, txec i rus).

XMind  (Aplicació per a escriptori, Windows, Mac i Linux). Aplicables a qualsevol àmbit personal o professional, permet afegir imatges, notes, enllaços o fitxers, per treballar amb temes complexos. És còmode d'utilitzar i compatible amb altres formats com els de MindManager i FreeMind, es poden canviar els fons i exportar els mapes d'idees a text, imatge o HTML. Si ens registrem podem pujar i compartir els mapes. No inclou corrector ortogràfic ni eines de dibuix. Hi ha versions portables que permeten el seu ús sense instal·lació.

lumind (Windows). Programari per a un disseny bàsic de mapes mentals, amb una interfície senzilla i fàcil, edició de documents múltiples, suport per a anglès i xinès, també compatible per dissenyar organigrames, diagrames d'arbre, diagrames lògic, etc. Suporta múltiples formats d'exportació, incloent tots els formats comuns d'imatge i PDF, SVG, text, etc.

Creately  (Open source). Eina que inclou també la possibilitat de fer diagrames de flux i un altre tipus d'organigrames, facilita la participació entre els usuaris, tant en educació com en empreses. Versió off-line i en el núvol, disposa de tutorials i bloc i sembrats de plantilles d'exemples.

Mindboard (App per Android). App amb opcions bàsiques per tablets, eines de dibuix a mà alçada, amb opcions d'exportar en format PDF.

Litpen   (En línia). Creada el 2013 com a ajuda per prendre notes de classe i crear llistes de tasques, es diferencia de totes les aplicacions pel seu disseny, que consisteix en un traçat d'idees agrupades mitjançant diagrames hexagonals. A mesura que es creen els hexàgons (cada idea pot associar-se a cinc idees més), des del panell es poden canviar els colors per identificar nivells i relacions seqüencials. El resultat és un diagrama bastant intuïtiu que es pot compartir i exportar, amb una opció per guardar-lo en format de text, per si volem aprofitar el contingut per importar-lo auna altra plataforma. El mapa es pot moure amb el ratolí, així com fer zoom 'al prezi', de manera que és una interessant forma de realitzar una presentació amb un format diferent.

Wridea Servei on-line per fer brainstorming i 'gestionar idees' que després d'una versió beta va veure la llum en l'any 2008. El més destacable és que es poden fer votacions sobre les idees que es van aportant i compartir amb facilitat de manera intuïtiva.

Ideasketch (iPhone, iPad, iPod touch). App gratuïta amb la qual es pot fer diagrames de fluxos i mapes mentals i conceptuals de manera molt senzilla i intuïtiu. Es pot copiar text d'una altra App, o un correu electrònic, document o pàgina web i importar automàticament com a idea. Es pot compartir fàcilment via email o Box.com i també salvar els diagrames en Photos app per sincronitzar amb l'escriptori o pujar a Facebook. Es poden dibuixar diagrames, mapes conceptuals ... i convertir-los en esquemes o viceversa.

MapaMental  Ofereix un espai il·limitat per als mapes mentals, que s'organitzen de forma manual arrossegant i deixant anar nodes, i permeten personalitzar tant la forma, com el fons i l'estil. App disponible per a dispositius Android.


A les botigues d’aplicacions de Windows, Android o iOS es poden trobar aplicacions similars de pagament molt interessants.