dimecres, 6 d’abril del 2011

La República social italiana: la república de Mussolini

imageLa República Social Italiana (Italià: Repubblica Sociale Italiana or RSI ) o República de Salò va ser un estat titella de L'Alemanya Nazi dirigit pel "Duce de la Nació" i "Ministre d'Afers Estrangers" Benito Mussolini. La RSI va exercir la sobirania oficial en el nord d'Itàlia però fou àmpliament dependent de l'exèrcit alemany o Wehrmacht per mantenir-ne el control. L'estat va ser informalment conegut com La República de Salò perquè el Ministeri d'Afers Estrangers estava ubicat a Salò, una petita vila al costat del Llac de Garda. La República Social Italiana va ser la segona i darrera expressió del feixisme en l'estat Italià.

El 1943 Mussolini va ser empresonat per ordre del rei Victor Manuel i el 12 de setembre va ésser alliberat pel exèrcit alemany i fugí al nord d'Itàlia on segons les ordres de Hitler va fundar aquest nou estat les finances del qual depenien enterament dels alemanys. El nou govern prohibí el sindicats i les vagues mentre a traves de la propaganda es presentava al feixisme com una ideologia progressista i una economia de socialització.

El 25 d'abril de 1945 els resistents italians (partisans) enderrocaren la RSI. Mussolini fou executat, junt amb la seva amant i diversos membres del seu govern, pels partisans el 28 d'abril.

Sobre la base de les filmacions oficials i propagandístiques d'aquell règim, l'Istituto Luce ha produït el següent doble documental.

Font: Viquipèdia.