dimarts, 30 de novembre del 2010

Carles I i el naixement de l’Imperi dels Habsburg

Carles I esdevingué el rei d’una monarquia composta integrada per diversos territoris amb diverses tradicions polítiques i amb diferents estructures econòmiques. Aquest imperi, definit com a Monarquia Hispànica o Imperi Habsburg, per la dinastia que el donava nom, fou resultat de l’atzar dinàstic i la fortuna bèl·lica. Els següents videos ofereixen una visió d’aquest imperi que us pot resultar interessant. ¿Quina opinió us mereix aquest regnat?

Entrada oberta a proposta d’Alberto.

dilluns, 29 de novembre del 2010

Mario Vargas Llosa – El sueño del Celta (Anagrama 2010)

He trobat per ahí el llibre de Mario Vargas Llosa recentment publicat en els següents formats: ..doc, .fb2., .epub. Ací el teniu.



Link de descàrrega:
http://www.megaupload.com/?d=Y1W23W9D

Revolució Francesa: conceptes

CONCEPTES REVOLUCIÓ FRANCESA

 

 

 

 

 

Estats Generals

Durant la monarquia francesa, assemblea dels tres estaments (noblesa, clergat i tercer estat) i

de totes les províncies convocada pel rei per obtenir subsidis extraordinaris i assegurar la unitat al seu entorn. Els electors formulaven prèviament unes peticions (cahiers de doances) que lliuraven a llurs representants, però l'assemblea no prenia decisions. El 1789 Lluís XVI, a proposta de Necker, es van convocar els Estats Generals, amb un nombre més gran de membres del tercer estat que el dels altres dos estaments junts. Reunits a Versalles (maig del

1789), el tercer estat refusà el vot per estaments i exigí el vot individual. La negativa reial motivà que el tercer estat es proclamés en Assemblea Nacional i més tard en Constituent.

 

 

 

Quaderns de queixes

Llistats de peticions o queixes elaborats pels estaments abans de la reun dels Estats

Generals el 1789. Aquests quaderns reflecteixen perfectament les aspiracions de tots els grups socials, i, mentre que tots coincideixen en el descontentament respecte a la monarquia de Lluís XVI, privilegiats i no privilegiats difereixen radicalment en qüestions com ara la igualtat social o la dissolució del règim senyorial. Els cahiers de doléances reflecteixen clarament l'estat d'insatisfacció de la societat francesa.

 

 

 

Constitució

Llei fonamental d'un estat que estableix i garanteix els drets i deures dels ciutadans i regula el

sistema de poder, definint els òrgans i llurs formes i funcions, com també el conjunt de relacions entre ells. el caràcter de norma programàtica i correspon a les disposicions de rang inferior de fer-la operativa i aplicable; la seva promulgació és sempre solemne. Qualsevol norma legal emanada del poder de l'estat ha d'ajustar-se als principis continguts en la constitució o no entrar-hi en contradicció.

 

 

 

Sobirania de la nació

El poder polític recau en el conjunt de la nació i no està sotmès a cap altra força externa. Els

individus que integren una nació deleguen aquest poder que per definició posseeixen i atorguen als seus representants. El principi de sobirania nacional postula que la legitimitat del poder emana de la nació i s'expressa mitjançant eleccions periòdiques. Històricament va tenir una concepció conservadora, en considerar nació només una part dels ciutadans i només existia el sufragi restringit o censatari.

Jurament del Jeu

de Paume (Joc de la Pilota)

Jurament que tingué lloc al trinquet (Jeu de Paume) de Versalles, el 20 de juny de 1789, per

part dels diputats del tercer estat i de la clerecia. Mounier, diputat pel Delfinat, propo que l'Assemblea jurés que no es dissoldria fins a l'establiment i la consolidació de la Constitució.

Assemblea

Nacional (dipositària de la sobirania)

Assemblea Nacional Constituent francesa constituïda el 9 de juliol de 1789, que es transformà

en Assemblea Legislativa el 1791. Entre la tasca legislativa duta a terme per l'Assemblea Nacional cal destacar la Constitució de 1791 i la promulgació de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (1789).

Assemblea

Nacional

Constituent

Assemblea que representa la voluntat de la nació i que s’encarrega de redactar una

constitució.

 

Pressa de la

Bastilla

El 14 de juliol de 1789, en un dels episodis més destacats de la Revolució Francesa, la Bastilla,

mbol de l'absolutisme reial (era una fortalesa que s'utilitzava com a presó per a reus il·lustres o aristòcrates), fou assaltada i presa pel poble de París.

 

Grdia Nacional

Organització armada ciutadana sorgida de la Revolució Francesa per a la defensa de la

llibertat i de l'ordre intern.

 

 

 

Gran Por

La Grand Peur. Revolta antisenyorial desencadenada a França als inicis de la revolució,

consistent en l'assalt dels castells i monestirs i la crema dels arxius que contenien la documentació sobre la percepció dels drets feudals. La causa foren els rumors que, entre el

20 de juliol i el 6 d'agost, es difongueren pel camp francès i que parlaven de la invasió de

tropes estrangeres o de bandits contractats pels nobles per tal de reprimir les revoltes.

 

 

 

Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà

(26 d’agost del

1789)

Text votat per l'assemblea constituent francesa el 26 d'agost de 1789. La seva redacció

recollia la influència de la declaració d'independència dels EUA (1776) i del pensament dels filòsofs del s XVIII. Proclamà la igualtat de tots els homes (article 1), i també els seus drets naturals i inalienables, que són la llibertat, la propietat, la seguretat i la resistència a l'opressió (article 2). Declarà la preeminència de la sobirania de la nació, afirmà que la llei havia d'ésser l'expressió de la voluntat general (article 6), instaula llibertat d'opinió, d'impremta i religiosa, establí la separació de poders i, en el darrer article, insisen la inviolabilitat del dret de propietat. Fou utilitzada com a preàmbul de la constitució del 1791 i tingué una gran influència en tots els moviments posteriors d'alliberament de l'absolutisme.