dilluns, 29 d’octubre del 2012

La Regió eurosiberiana de clima atlàntic

imageEls boscs temperats oceànics o boscs de fulla caduca es localitzen en les façanes occidentals i orientals de les latituds mitjanes dels continents, coincidint amb les zones de clima oceànic on es registren precipitacions superiors als 750-800 mm anuals i temperatures moderades tot l’any. En Espanya, la distribució d’aquesta formació correspon, per tant, a la façana cantàbrica i a punts concrets del Sistema Ibèric, Sistema Central i Serralada Litoral Catalana.

Les condicions climàtiques permeten el desenvolupament de dos formacions vegetals característiques i una de transició: el bosc caducifoli o bosc temperat oceànic i la landa (matolls o sotabosc oceànic) i els prats.

 

 

El bosc caducifoli

Els bosc caducifoli es caracteritza per la presència d’arbres dominants de fulla planifòlia, ampla i caduca, amb troncs rectes i llisos, amb alçàries superiors als 30 metres, escorça  de poc grossor i fusta semidura.

El bosc a què dóna lloc és alt i dens, impedint el pas de la llum, la qual cosa dificulta el desenvolupament del sotabosc, que és escàs i umbròfil. L'estrat herbaci, on creixen falagueres i molses, també és escàs i umbròfil i assoleix el seu màxim a la primavera, quan la floració dels arbres deixa passar la llum. El sotabosc arbustiu està integrat per rebrots de les espècies arbòries, juntament a cirerers silvestres, bardisses, brucs, argelagues i plantes trepadores com l’hedra.

Aquests boscos mostren un predomini de les masses monoespecífiques (dominància clara d'una espècie), i les formacions més característiques són les rouredes i les fagedes, tot i que també tenen importància formacions integrades per arbres com ara el xop, l’olm, l’auró, el bedoll, el castany, l'avellaner, la noguera, el pi, l’eucalipte o la moixera (Serbus aria) entra d’altres.

Les rouredes són els boscos més característics del bosc caducifoli. Necessiten humitat i temperatures moderades, ja que no toleren bé el fred ni els estius calorosos. S’estén fins als 1.000 metres d'altitud sobre el nivell del mar, encara que alguna espècie pot arribar fins als 1.500 metres.

L’espècie de roure més habitual és el roure pènol o carvallo (quercus robur), un arbre silicícola, de gran alçaria (pot assolir els 40 metres) i longevitat, que necessita molta humitat i temperatures suaus, i que no supera els 600 metres d’altitud. S’estén fonamentalment per Galícia, Astúries, nord de León i oest de Cantàbria. El roure de fulla grossa o albar (quercus petraea), calcícola, més resistent al fred i a la sequera, substitueix el roure pènol en altitud per damunt dels 500-600 metres, i també s’estén en enclavaments calcaris de la zona cantàbrica, País Basc i Navarra, el Sistema Central i el Sistema Ibèric. L’explotació agropecuària i l’explotació forestal han reduït considerablement la seua extensió, afavorint l’extensió de la landa, el que s’ha traduït en la seua substitució. Els intents de repoblació de les àrees de landa, a més a més, ha suposat la introducció d’espècies secundàries com el pi o l’eucaliptus.

Les fagedes també són boscos característics del bosc caducifoli. El faig (Fagus sylvatica)   és un arbre caducifoli, que pot atènyer una alçària de 30 metres, amb tronc recte i cilíndric, d'escorça llisa i fina, que creixen sobre qualsevol tipus de sòls, tot i que prefereixen sòls alcalins o bàsics calcaris. Es caracteritzen per una tolerància tèrmica àmplia, que els permet superar els 1.000 d'altitud fins a enllaçar amb la vegetació de muntanya, i suporta situacions de menor humitat que el roure, però superiors als 700 mm. S’estenen fonamentalment per la façana cantàbrica des d’Astúries oriental fins el País Basc i Navarra (bosc d’Irati), els Pirineus (Ordesa), el Montseny, i punts del sistema Ibèric i central.

El roure i el faig poden trobar-se acompanyats, sempre en escassa proporció, per altres espècies característiques atlàntiques: bedolls, xops, olms, teixos (tejos), til·lers (tilos), freixes (fresnos), aurons blancs (arces), grèvols (acebos)... D’altra banda, les formacions clímax atlàntiques s’han vist en moltes ocasions substituïdes per formacions secundàries per la seua importància econòmica: castanyers, diverses famílies de pinàcies (fusta i resina), eucaliptus (cel·lulosa i pasta de paper)... Aquestes espècies acidifiquen els sòls i contribueixen al seu empobriment, i a més a més, són fàcilment inflamable, motius pels quals les repoblacions han estat molt criticades.

 

 

La landa

La landa correspon al matoll atlàntic, una formació llenyosa i densa que apareix quan les característiques edàfiques no permeten l'arbratge, o a la sobreexplotació del bosc caducifoli o als incendis.  La desaparició del dens bosc caducifoli, que protegeix els sòls, afavoreix una forta lixiviació i una gran acidificació per l’eluviació dels àcids húmics. Aquest empobriment edàfic significarà l’aparició de formacions arbustives denses, adaptades a aquests sòls més pobres, de caràcter perennifoli, de fulles petites, i acompanyades d’un estrat herbaci. Les espècies predominants són les ericàcies, les lleguminoses i papilionàcies, entre les quals destaquen les argelagues (tojo), els brucs (brezos) o la ginesta (retama). La desaparició de la landa dóna pas a les formacions herbàcies o prats, molt estesos en la regió atlàntica.

 

 

Variants edafològiques i climàtiques

En les zones càrstiques atlàntiques, on es produeix el fenomen de sequera edafològica (infiltració de l'aigua cap a llits subterranis profunds, deixant les capes superiors amb menys humitat) apareixen zones amb plantes xeròfiles, com les alzines. De la mateixa manera, però en sentit invers, en l'àmbit mediterrani, en zones d'abundant humitat (llits de rius, zones d’obaga, alta muntanya...) poden aparéixer espècies del bosc caducifoli.

En les zones de clima més continental amb precipitacions menors i irregulars i temperatures més contrastades (hiverns freds i estius més calorosos) apareixen boscos de transició adaptats a la sequera i al fred en la zona de transició del clima atlàntic al mediterrani i en alguns sectors d’altitud mitjana dels Pirineus, Sistema Ibèric i Central, Muntanyes de Toledo i Sierra Nevada. Els boscos marcescents o de transició estan integrats per espècies xeròfiles resistents al fred, de fulla marcescent, que se seca durant l’hivern però cau durant la primavera. Els arbres marcescents més característics són el roure de fulla petita (quejigo) i el roure martinenc o reboll (rebollo o melojo).

 

 

 

imageimage

Regions biogeogràfiques: introducció

La vegetació és el conjunt d’espècies vegetals que es desenvolupen espontàniament en un territori i es compon d'arbres, arbusts matolls i herbes. Per vegetació s'entén la flora nascuda espontàniament en un lloc, exceptuant les espècies conreades ni les plantes exòtiques introduïdes per l'home.

imageAl planeta existeix una gran diversitat de formacions vegetals. Des del segle XVIII botànics, zoòlegs i biogeògrafs s’han esforçat per catalogar i classificar les espècies vegetals i animals, i per estudiar la seua distribució, el que s’ha traduït en l’existència de diverses classificacions. En l’actualitat, una de les classificacions més acceptades pels biogeògrafs, apadrinada per la UNESCO, és la realitzada per M. D. F. Udvardy, qui estableix una classificació organitzada en imperis (realms) i regions biogeogràfiques, per sota dels quals es podria parlar també de sectors i districtes, però que ací no analitzarem. Seguint aquesta classificació, la vegetació espanyola s’inclou dins de l’Imperi Paleàrtic, que en la classificació de Drude i Diels s’uneix amb el Neàrtic formant l’anomenat imperi Holoàrtic. L’imperi Paleàrtic inclou Euràsia, nord d’Àfrica i Orient Pròxim fins a la conca de l’Indo.

Espanya forma part de l’imperi Paleàrtic (o Holoàrtic segons classificacions alternatives), i consta de 5 regions biogeogràfiques o biomes: la regió eurosiberiana de clima atlàntic, que comprén el nord de la Península i alguns sectors de la Serralada Ibèrica i Sistema Central; el bosc i matorral escleròfil de la regió mediterrània, que comprén la resta de la Península; la regió boreoalpina, corresponent a les zones més elevades dels Pirineus i la serralada Cantàbrica; la regió macaronèsica, corresponent a les Illes Canàries. A aquestes regions cal afegir la vegetació de ribera de les diverses formacions, d’importància ecològica extraordinària.

File:Europe biogeography regions.svg

La vegetació de la Península Ibèrica presenta la major riquesa florística d'Europa, amb unes 6.000 espècies, el 40% de les espècies europees. La Península Ibèrica concentra també amb el 60% dels hàbitat d'interés comunitaris identificats, amb 557 espais protegits amb una superfície d'uns 25.000 Km2, és a dir el 5,02% del territori espanyol.

Aquesta riquesa es deu a la localització de la Península Ibèrica en l'extrem sud-oest d'Europa i a l'aïllament produït dels Pirineus, responsable del major nombre d'espècies endèmiques a Europa. Malauradament, la majoria de les formacions vegetals espanyoles són formacions regressives, és a dir, formacions molt alterades i modificades per la influència humana, conseqüència del retrocés de les formacions clímax (formacions en equilibri amb el seu medi) des de l’Antiguitat. A les formacions clímax encara existents, a més a més, abunden, juntament amb les formacions primàries (autòctones locals) altres secundàries introduïdes per l’ésser humà, com és el cas del pinus halepensis introduït segons es creu pels fenicis.

Sobre la vegetació influeixen primordialment tres factors: el clima (temperatura, precipitacions, insolació, estiatges...), el sòl (riquesa en bases, humus, acidesa o alcalinitat, salinitat, capacitat per a drenar aigua...) i relleu (altura, orientació i posició). Aquests factors tractats globalment són els responsables de la configuració de la distribució de les formacions vegetals a Espanya.

 

21060032062106003206b

divendres, 19 d’octubre del 2012

Els climes a Espanya: presentació

nou1

Ací podeu consultar o descarregar la presentació utilitzada a classe. Espere que us siga d’utilitat i us agrade.

Geografia d’Espanya: Bibliografia

Bibliografia

 

Aguilera Arilla, M. J. et alii, Geografía General (Geografía física), Madrid, UNED, 2000.

Blanco Castro, E., Los bosques ibéricos. Una interpretación geobotànica, Barcelona, Planeta, 2001.

Crespo, J. (coord.), Atlas de España, tomo II. El País / Aguilar, 1993

Comissió Europea, Soil Atlas of Europe, Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2005.

Cuadrat, J. M., et al., Geografía física, Madrid, Cátedra, 1992.

Cuadrat, J. M., Pita, M. F., Climatología, Madrid, Cátedra, 1996.

Farinós, J. (dir.), Geografia regional d’Espanya. Una nova geografia per a la planificació i el desenvolupament, València, UV, 2002.

Franco Aliaga, Tomás, Geografía física de España, Madrid, UNED, 1997.

Gabler, R., et al., Physical Geography (9th Edition), Belmont, Brooks/Cole, 2009.

Gil Olcina, A., Gómez Mendoza, J. (coord.), Geografía de España, Barcelona, Ariel, 2001.

Gil Olcina, A., Olcina Cantos, J., Climatología general, Barcelona, Ariel, 1997.

López Gómez, A., Geografía de les terres valencianes, València, 3 i 4, 1998.

McKnight, T. L. et al. Physical Geography, 7th ed., New Jersey, Prentice-Hall, 2002.

Méndez, R., y Molinero, F., Geografía de España, Barcelona, Ariel, 1993.

Romero, J., et alii, La perifèria emergente. La Comunidad Valenciana en la Europa de las Regiones, Barcelona, Ariel, 2001.

Rosselló, V. M., Panareda, J. M., Pérez Cueva, A., Manual de Geografia física, València, PUV, 1998 (2ª ed. revisada).

Olcina, A., y Gómez Mendoza (2001), Geografía de España, Barcelona, Ariel, 2001.

Schultz, Jürgen, The Ecozones of the World, Berlin, Springer, 2005.

Strahler, A; Strahler, R., Geografía física, Barcelona, Omega, 1992.

 

Manuals Batxillerat

 

Abascal Altuzarra, F. et al., Geografía, Madrid, Santillana, 2009.

Adiego, S., Velilla Gil, J., Geógrafos. Libro digital e interactivo para la asignatura de Geografía de 2º de bachillerato, Zaragoza, Recurso Digital.

Albet Mas, A., Geografia, Barcelona, Vicens Vives, 2009.

* Muñoz Delgado, Mª C., Geografía, Madrid, Anaya, 2009

Méndez, R., et al., Geografia 2, Madrid, Sociedad de María, 2009.

 

* Llibre de consulta per a l’alumn@ recomanat per a l’assignatura de Geografia d’Espanya (Segon de Batxillerat).

dijous, 18 d’octubre del 2012

Advecció del sud-oest (18.10.2012)

El 18 d’octubre de 2012 la Península Ibèrica s’ha vista afectada per una advecció del sud-oest. Observeu en el mapa d’altura (500 hPa) i temperatura com el jet stream descendeix en latitud i entre a la Península pel sud-oest deixant precipitacions (molt necessàries) i baixant les temperatures notablement.

Mapa de pressió en superfície

image

Mapa de pressió en superfície i altura (500 hPa)

image

Mapa d’altura (500 hPa) i temperatura

image

image

Mapa de precipitacions

image

Mapa de pressió en altura (500 hPa) i perfil (Latitud 40º N)

image

Mapa de pressió en altura (500 hPa) i perfil (Longitud 5º W)

image

Mapa de pressió en altura (500 hPa) i perfil (Longitud 10º W)

image

Animació: Evolució Advecció Sud-Oest (18-23 d’octubre 2012)Evolució Advecció SO 18-22.10.2012

Vista des del Meteosat de l’evolució de les masses d’aire (18-22 d’octubre de 2012)

Evolució Advecció SO 18-22.10.2012 Satèl·lit AEMET

Fonts: www.wetter3.de i www.aemet.es

divendres, 12 d’octubre del 2012

Tipus de temps atmosfèric a Espanya

Característiques Generals

L’alternança de tipus atmosfèrics i la seua distribució al llarg de l’any es correspon amb la circulació general atmosfèrica, en la que influeixen els elements i factors anteriorment analitzats. En conseqüència, es poden distingir a grans trets un conjunt de temps atmosfèrics predominants segons l’estació que es poden subdividir al seu torn en temps estables i inestables. Tanmateix, cal recordar que la dinàmica atmosfèrica és molt complexa, i un temps atmosfèric característic d’un determinat moment pot donar-se en un altre, si bé amb repercussions distintes.

 

Temps d’hivern

Durant l’hivern predominen quatre tipus de temps: inestable, estable, onades de fred i temps suau.

Durant l’hivern, l’anticicló de les Açores es retrau cap el sud, al temps que les borrasques del front polar i el jet stream arriben a latituds més meridionals, provocant inestabilitat amb precipitacions.

També és usual, però, la influència de centres d’acció anticiclònics sobre la Península Ibèrica que generen un temps estable, fred i sec: l’Alta Centreeuropea, un anticicló en l’Atlàntic oriental o, més rarament, una alta tèrmica sobre la pròpia Península Ibèrica. En aquestes circumstàncies, sense gaire vent, l’aire fred s’acumula en les capes baixes i es produeixen inversions tèrmiques que originen boires (si hi ha humitat) o gelades en el fons de les valls. Es produeixen també situacions crítiques de contaminació en les grans ciutats en quedar atrapats els fums i gasos en les capes baixes.

També són freqüents les onades de fred quan arriba a la Península aire àrtic des del flanc oriental d’un anticicló nord-europeu o des d’altres centres d’acció. Originen temperatures molt més baixes de les normals d’hivern, amb cels aclarits i gelades fortíssimes.

De manera poc freqüent també poden produir-se nevades generalitzades, lligades a arribades d’aire àrtic procedent del flanc oriental d’un anticicló nord-atlàntic.

Finalment, altres situacions, com ara el desplaçament al Nord de l’Anticicló de les Açores, poden provocar un temps anormalment suau i estable.

 

Temps d’estiu

A l’estiu, les altes pressions subtropicals ascendeixen en latitud i el front polar i el jet stream es retiren cap a latituds més septentrionals, per la qual cosa predominen les situacions anticiclòniques. En conseqüència, durant l’estiu el temps és predominantment sec i calorós i únicament la zona cantàbrica és afectada pels fronts atlàntic rebent precipitacions.

Les elevades temperatures unides a una forta evaporació poden produir pluges estivals de convecció o fins i tot pedregades, i també es poden produir algunes situacions tempestuoses generals per influència mediterrània.

Finalment, també es produeixen onades de calor per adveccions d’aire continental africà, produïdes per la formació de baixes tèrmiques al nord d’Àfrica.

 

 

Temps de tardor i primavera

En les estacions equinoccials (tardor i primavera) és més freqüent el pas de les pertorbacions del front polar, i, per tant, els tipus de temps ciclònics. Per aquesta raó, aquestes estacions seran les més plujoses.

Generalment, les pluges es produeixen quan els fronts lligats a les borrasques atlàntiques afecten la Península. Aquestes segueixen la ruta del Mar Cantàbric i després es desvien al nord-est. Menys freqüents són les borrasques que travessen tota la península o les sud-atlàntiques, que penetren pel Guadalquivir o per Gibraltar cap a Balears.

Ocasionalment, fonamentalment a finals de setembre o octubre, es produeixen pluges lligades a una elevada temperatura de la mar i embossaments d’aire fred en altura (gotes fredes ), que poden provocar fortes inundacions en l’àrea mediterrània.

 

 

Les Illes Canàries

El temps de les illes Canàries està dominat per l’anticicló subtropical i els vents alisis, que formen núvols en les zones altes de les muntanyes (medianías) provocant un temps sec i assolellat en la vessant no afectada pels alisis (sotavent), i núvols fins i boires a la banda contrària (sobrevent).

A l’hivern el domini anticiclònic es veu trencat per irrupcions d’aire polar que provoquen temporals i pluges torrencials; i a l’estiu hi ha irrupcions d’aire del Sàhara que provoquen onades de calor i calimes.

A continuació s’exposen algunes de les innumerables situacions sinòptiques possibles a través d’un conjunt de mapes meteorològics. L’anàlisi de les situacions sinòptiques generalment es fa a través de la comparació de mapes de pressió atmosfèrica en superfície i en altura. En els mapes de superfície les distintes pressions s’uneixen a través de línies de pressió (isòbares).  En els mapes d’altura es representa a través de línies d’altitud (isohipses) la pressió de 300, 500  o 850 hectopascals (hPa) i a més a més, poden contenir altres indicacions com la temperatura de l’aire, la direcció del vent o la humitat. La informació combinada de la pressió en superfície i altura, juntament amb l’altura en altura ens poden ajudar a aventurar una predicció meteorològica, tot i que els serveis estatals atmosfèrics elaboren models matemàtics molt més complexos en els que s’inclouen moltes més variables relacionades amb els elements del temps que hem analitzat: humitat, velocitat del vent, efecte de Coriolis, pressió... Molt útil per a la interpretació d’un mapa d’altura pot ser un diagrama vertical de la pressió atmosfèrica com els que ofereix alguns serveis atmosfèrics estatals com l’alemany. Els serveis atmosfèrics més utilitzats a Europa són l’alemany, que ofereix un arxiu de temps atmosfèrics des de 1979 i l’anglés. En Espanya l’AEMET ofereix models dinàmics de predicció que poden consultar-se gratuïtament. Particularment interessants són els mapes disponibles en www.wetter3.de, que utilitzarem per a il·lustrar les situacions sinòptiques més habituals a la Península Ibèrica, ja que superposen la pressió en superfície i en altura, el que facilita molt la interpretació dels mapes, poden incloure també la temperatura. A continuació es mostra un mapa de pressió de l’altura de 850 hPa i el tall vertical corresponent a la Latitud 40º N corresponent a la meditat de la Península Ibèrica.


image

Situacions sinòptiques: exemples

Situació anticiclònica amb advecció de l'Est i gota freda.

 

La freqüència d'aquesta configuració és major a la tardor i primavera, tot i que els seus efectes són més catastròfics a setembre-octubre.

En el mapa de superfície s’observa un anticicló que s'estén des de Gran Bretanya fins al centre d'Europa i que influeix en tota la península Ibèrica, on la direcció de les isòbares ens presenta una  advecció d'aire mediterrani (en Origen  Tc)  de  l'est.  Amb el mapa de superfície es podria preveure un temps 'estable  i  solejat,  però el mapa d’altura mostra com al Mediterrani s’ha format una cèl·lula de baixes pressions (DANA) amb una massa d'aire molt fred (-28ºC), anomenada gota freda. Aquesta s'ha separat del corrent en doll (situada al  nord-est de les  illes  Britàniques),  i  provocarà  gran inestabilitat sobre la costa llevantina i les Balears. Atés que la temperatura del Mediterrani en Març és notablement inferior a la de finals de l'estiu, les precipitacions, tot i que localment intenses, no assoliran el nivell propi de setembre.

En l’arxipèlag canari es pot generar certa inestabilitat que pot generar nuvolositat en les Illes més orientals i en les façanes de sobrevent.

 

image

 

Situació anticiclònica amb advecció del nord-est. “Onada de fred”.

 

Aquest tipus de temps és propi de l'hivern i principis primavera i finals de la tardor. La disposició d'un potent anticicló en superfície sobre Gran Bretanya i una depressió sobre Itàlia, afavoreixen l'entrada d'aire continental molt fred (PC) en altura des del nord-est europeu, la qual cosa produirà un descens brusc de les temperatures. Aquesta situació pot evolucionar a “onada de fred”, si les temperatures són molt baixes. Si es produeixen precipitacions, aquestes poden ser de neu en els sistemes muntanyosos i àrees de l'interior.

La situació a Canàries és de temps aclarit, sense cap incidència particular.

 

image

 

Situació anticiclònica amb advecció del Sud

 

És  pròpia  de  l'hivern,  tot i que pot donar-se a la primavera i tardor. En aquesta situació, la conjunció d’un fort anticicló sobre Alemanya i una profunda depressió al Nord de les illes Açores, provoca l'advecció des del sud d'aire tropical marítim i tropical continental sobre la península Ibèrica, que produirà un notable augment de les temperatures, sobretot en la costa cantàbrica, a causa de l'efecte foehn. L'entrada d'aire humit per l'oest peninsular

Pot provocar precipitacions en la vall del Guadalquivir amb catastròfics desbordaments dels rius.

L'arribada d'un front fred a les illes Canàries provocarà precipitacions sobretot en les illes occidentals.

 

image

Situació ciclònica amb advecció de l'Oest

 

Té lloc a l'hivern i a les estacions equinoccials. Encara que no és una situació molt freqüent, pot arribar a prolongar-se, amb alguna interrupció, durant unes quantes setmanes. En altura, el corrent en doll circula amb trajectòria zonal. En superfície els fronts separen masses d'aire Polar  marítim  (al  nord)  i  tropical Marítim  (al  sud),  per  la  qual cosa  les temperatures ascendiran o descendiran després del seu pas. Abundaran les precipitacions amb el pas dels sistemes frontals, i alternarà el temps solejat amb el nuvolat i plujós.

La situació a Canàries serà en general de bon temps.

 

image

 

image

 

 

Situació ciclònica amb advecció del Nord-oest

Excepte en els mesos de juny a setembre aquesta situació es pot donar al llarg de tot l'any. L'anticicló atlàntic se situa sobre les Açores estenent-se cap al nord. Les depressions pròpies de les latituds mitjanes envolten l'anticicló. Una d'elles, amb fronts associats, està centrada sobre les illes Britàniques, i introdueix aire polar marítim del nord-oest en la península Ibèrica. El front fred que travessa la Península  de  nord-oest  a  sud-est separa les masses d'aire polar marítim, situada al nord, i de la tropical marítima, situada al sud. Amb aquesta situació es generalitzen els ruixats per tot el territori, sent més abundants en el nord-oest i els sistemes muntanyosos i menors al sud-est, a causa de la pèrdua d'humitat de la pertorbació. Poden aparéixer fronts secundaris que deixen precipitacions al nord.

En l’arxipèlag canari la influència de l'anticicló genera bon temps, però en les illes Majors, es pot produir nuvolositat en les vessants de sobrevent per l'efecte orogràfic.

image

image

 

Advecció del Nord amb onada de fred.

L'hivern és l'època de l'any en què es dóna aquest tipus de temps. La posició a l'oest de la península Ibèrica d'un potent anticicló junt amb una depressió a l'est, sobre el golf de Gènova, comporta l'entrada d'aire procedent del nord. Aquest aire, de procedència àrtica marítima o polar marítima, ocasiona un important descens de les temperatures i precipitacions que poden ser de neu.  Si s’observa el mapa d’altitud es veurà l’entrada d’una massa molt freda amb temperatures de -30º, que produirà un descens  generalitzat  de  les  temperatures, menor  en  el  terç  occidental, sota influència de l'anticicló. Aquesta   situació es   produeix quan el jet stream  polar forma una ondulació que permet l'entrada d'aire fred sobre la península Ibèrica. Aquesta ondulació apareix emmarcada pels fronts càlids d'ambdós depressions i els fronts freds que creuen de nord a sud Espanya. Resumint. El front fred situat sobre la façana cantàbrica provocarà ruixats que seran de neu en les zones més elevades. En la mitat oriental els vents seran forts augmentant la sensació de fred.

El temps a Canàries, sota influència d’un potent anticicló, serà estable.

 

image

image


 

Situació ciclònica amb advecció del sud-oest

El temps del sud-oest és més habitual durant les estacions equinoccials i l’estiu. En superfície apareix

En altura el jet stream es bifurca en dos ramals, un situat en latituds polars i un altre al sud, al nord de les Canàries, generant entre els dos ramals del corrent una depressió al sud i un anticicló al nord.

La depressió, una borrasca freda aïllada, amb una massa d’aire fred, genera fronts que travessen la Península Ibèrica des del sud-oest, provocant pluges importants al quadrant sud peninsular, que poden estendre’s per la resta del territori. Les temperatures, com pot apreciar-se en el mapa d’altura, són prou elevades, el que provocarà temperatures suaus en superfície.

A les illes Canàries la presència de la Corrent en doll genera temps inestable i precipitacions, especialment quan la depressió es situa més al sud.

 

 

image

 

image

Situació anticiclònica

Aquest temps és característic de l’estiu. En altura, el corrent en jet circula amb trajectòria zonal alta en latitud, mentre que en superfície l’anticicló de les Açores s’aproxima a Europa, canalitzant aire tropical marí (Tm) cap a la península, originant temps calorós i sec a l’interior, i calorós i bascós al litoral a causa de la humitat. El temps és bàsicament estable, ja que l’alta pressió limita la influència de les pertorbacions del front polar, que només poden afectar la façana cantàbrica, i impedeix la condensació de les masses d’aire calentes que ascendeixen en altura. A l’hivern, aquest anticicló causa boires d’irradiació o gelades a l’interior.

En Canàries, de nou la situació és propícia perquè es forme nuvolositat orogràfica en les fatxades de sobrevent de les illes amb major altitud.

 

image

 

image

 

 

Onada de calor amb baixa tèrmica

 

Aquesta situació és pròpia de l'estiu. En altura, el corrent en jet dibuixa una cresta sobre el nord d’Àfrica que afecta a la Península, propiciant simultàniament que l'anticicló de les Açores s’allargue en forma de dorsal fins a les illes Britàniques, bloquejant  el  pas  de  la família de borrasques que es disposen diagonalment des de les Açores fins a les costes de Noruega. En superfície, des del nord d’Àfrica penetra a la península Ibèrica i Canàries aire molt Càlid (Tc), que produeix un ascens molt notable de les temperatures en forma d’onada de calor, i calitja, ja que l’aire transporta partícules de pols i arena en suspensió. Interessa observar com sobre la península i el nord d’Àfrica s’han format depressions tèrmiques que contrasten amb les altes pressions en altura.

Aquest tipus de temps no sols generar precipitacions, únicament tempestes convectives, especialment a les àrees de muntanya, i durant les estacions equinoccials i l’hivern produeix temperatures més altes de les habituals com les registrades el 31 de desembre de 2011. A les illes Canàries, l’aire saharià arriba amb vents de l’est.

 

image

 

image


Temps tempestuós d’estiu

A l’estiu es poden produir tempestes quan l’excessiu calfament de la superfície s’irradia a l’aire situat damunt, el que origina moviments bruscos ascendents que travessen les altes pressions en altura. Quan aquestes masses d’aire arriben a nivells alts amb temperatures molt fredes es generen núvols i tempestes convectives. També es poden produir quan les altes pressions en altura s’esquerden per la presència d’aire fred (tàlveg o gota), ocasionant ruixats intensos. En el mapa de superfície del 25 d’agost de 2007 s’observa una alta pressió sobre la península i una baixa pressió en altura, i un front càlid que afectaria l’est peninsular deixant importants precipitacions.

 

image

 

image

Situació d'anticicló tèrmic

Aquest és un temps  característic  de l'hivern. Les baixes temperatures del sòl provoquen estabilitat i augment de la pressió en superfície, apareixent un anticicló que s’estén des de França, passant per la Península, fins el nord d’ Àfrica. En altura no hi ha una coincidència amb l’anticicló de superfície, però si s’observen baixes temperatures.

Aquesta situació produirà baixes temperatures, gelades en l'interior peninsular i boires matinals, que podran prolongar-se  en  zones  de  la vall  del Duero, façana  cantàbrica i Pirineus.

En les illes Canàries, la baixa pressió produirà inestabilitat i nuvolositat en les illes més orientals.

 

 

image

 

image