dijous, 9 de maig del 2019

Decret d’abolició dels furs bascos (1876)



Art. 1. Els deures que la Constitució política ha imposat sempre a tots els espanyols de posar-se al servei de les armes quan la llei els reclama, i de contribuir en la proporció dels seus havers a les despeses de l’Estat, s'estendran, com els drets constitucionals s'estenen, als habitants de les províncies de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba de la mateixa manera que als altres de la Nació.
Art. 2. Per virtut d'allò exposat a l'article anterior, les tres províncies referides queden obligades des de la publicació d'aquesta llei a presentar, en els casos de quintes o reemplaçaments ordinaris i extraordinaris de l'exèrcit, el contingent d'homes als quals corresponga d'acord amb les lleis.
Art. 3. Queden igualment obligades des de la publicació d'aquesta llei les províncies de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba a pagar, en la proporció que els corresponga i amb destí a les despeses públiques, les contribucions, rendes i impostos ordinaris i extraordinaris que es consignen als pressupostos generals de l'Estat. (...)

Decret d'Abolició dels Furs Bascs. (21 de juliol de 1876)