dijous, 9 de maig del 2019

Proclama dels revoltats a Cadis (1869)


Espanyols: la ciutat de Cadis, posada en armes amb tota la seua província, […] declara solemnement que nega la seua obediència al govern que resideix a Madrid, segura que és lleial intèrpret de tots els ciutadans que, en el dilatat exercici de la paciència, no hagen perdut el sentiment de la dignitat, i resolta a no deposar les armes fins que la Nació recobre la seua sobirania, manifeste la seua voluntat i es complisca.
[…] Trepitjada la llei fonamental, convertida, sempre, abans en parany que en defensa del ciutadà; corromput el sufragi per l’amenaça i el suborn; depenent la seguretat individual, no del dret propi, sinó de la irresponsable voluntat de qualsevol de les autoritats; mort el municipi; pastura l’Administració i la Hisenda de la immoralitat i de l’especulació; tiranitzat l’ensenyament; muda la premsa i solament interromput l’universal silenci per les freqüents notícies de les noves fortunes improvisades; del nou negoci; de la nova reial ordre encaminada a defraudar el tresor, de títols de Castella vilment prodigats; de l’alt preu, en fi, a què aconsegueixen vendre’s la deshonra i el vici. Tal és l’Espanya de hui, espanyols. Qui l’avorreix tant que s’atrevisca a exclamar: «Així ha de ser sempre»? No, no serà, ja n’hi ha prou, d’escàndols.
[…] Volem que una legalitat comuna, per tots creada, tinga implícit i constant el dret de tots, volem que l’encarregat d’observar la Constitució no siga el seu enemic irreconciliable.
Volem que les causes que influïsquen en les supremes resolucions les puguem dir en alta veu davant de les nostres mares, de les nostres esposes i de les nostres filles, volem viure la vida de l’honra i la llibertat.
Volem que un govern provisional, que represente totes les forces vives del país, assegure l’ordre, mentre el sufragi universal estira dels fonaments de la nostra regeneració social i política.
Comptem per a portar a terme el nostre infrangible propòsit amb el concurs de tots els liberals, unànimes i compactes davant el comú perill, amb el suport de les classes acomodades, que no voldran que el fruit de la seua suor continue enriquint agiotistes i favorits; amb els amants de l’ordre, que volen veure’l establit sobre les fermes bases de la moralitat i el dret; amb els ardents partidaris de les llibertats individuals, les aspiracions dels quals posarem a l’empara de la llei; amb el suport dels ministres de l’altar, interessats més que ningú a encegar a l’origen les fonts del vici i del mal exemple; amb el poble tot i amb l’aprovació de l’Europa sencera […]. Rebutgem el nom que ja ens donen els nostres enemics: rebels són, qualsevol que siga el lloc en què es troben, els constants violadors de totes les lleis; i fidels servidors de la seua pàtria els quals a despit de tot llinatge d’inconvenients li retornen el seu respecte perdut.
Espanyols, acudiu tots a les armes, únic mitjà d’economitzar l’efusió de sang […] no amb l’impuls de la rancúnia, sempre funesta, no amb la fúria de la ira, sempre feble; sinó amb la solemne i poderosa serenitat amb què la justícia empunya la seua espasa. Visca Espanya amb honra.

Proclama dels revoltats a Cadis (19 de setembre de 1868)

Cadis, 19 de setembre de 1868. - Duque de la Torre, Juan Prim, Domingo Dulce, Francisco Serrano, Ramón Nouvillas, Rafael Primo de Rivera, Antonio Caballero de Rodas, Juan Topete