dijous, 9 de maig del 2019

Proclamació de la Junta Cartagena (1873)



La junta sobirana (del Cantó de Cartagena) (...), interpretant les aspiracions del poble de Cartagena, ha considerat convenient establir:
1r. La instrucció gratuïta, obligatòria, elemental, amb responsabilitat personal dels caps de família i col·lectivitats encarregats de l'educació de la infància (...).
4t. Queda terminantment prohibit, davall la mes estricta responsabilitat dels professors i encarregats dels col·legis (...), L’ensenyament de dogmes, ni religió positiva, i per a la moral caldrà cenyir-se als principis de la ciència i dels deures socials (...).
Considerant que les esglésies han estat constituïdes amb els interessos col·lectius del poble i que, per tant, no poden ser propietat exclusiva d'una associació particular (...),
Aquesta junta sobirana de salvació acorda:
Queden confiscats tots els bens que siguen propietat de tes associacions religioses, els quals passaran, per descomptat, a la propietat col·lectiva del Cantó
(...) Considerant que la propietat es un dels drets més legítims de l’home, sempre que siga resultat indispensable del seu treball. (...) Queden confiscats i declarats propietat col·lectiva del Cantó tots els bens radicats al seu terme (...) dels quals gaudeixen els seus propietaris actuals per herència i amb origen de gràcia o donació reial, com ara vinculacions, mayorazgos, capellanies (...).

Cartagena (1 d'octubre de 1873)