dijous, 9 de maig del 2019

Francisco Silvela, Sin Pulso (1898)




Els doctors de la política i els facultatius de cap estudiaran, sens dubte, el mal, discorreran sobre els seus orígens, la seua qualificació i els seus remeis; però el més alié a la ciència que preste alguna atenció a assumptes públics observarà aquest singular estat d’Espanya: allà on un pose el tacte, no hi troba el pols.
Monàrquics, republicans, conservadors, liberals, tots els que tinguen algun interés que aquest cos nacional visca, per força han d’alarmar-se i preocupar-se amb tal succés. […] La guerra amb els ingrats fills de Cuba no va moure una sola fibra del sentiment popular. Parlaven amb eloqüència els oradors en les cambres de sacrificar l’última pesseta i vessar la darrera gota de sang, […] aplaudia la premsa i el país inert deixava fer.
Es fa la pau, la raó l’aconsella, els homes de judici seré no la discuteixen; però ella significa el nostre venciment, l’expulsió de la nostra bandera de les terres que descobrírem i conquistàrem. […] Tots esperaven i temien algun estremiment de la consciència popular; solament s’adverteix un núvol general de silenciosa tristesa que presta com un fons gris al quadre, però sense alterar vida ni costums ni diversions […].
És que el materialisme ens ha envaït, es diu; és que l’egoisme ens mata, que han passat les idees del deure, de la glòria, de l’honor nacional, que s’han esmorteït les passions guerreres, que ningú pensa més que en el seu personal benefici. Profund error; […] el que hi ha és que quan els pobles s’afebleixen i moren, s’afebleixen i moren les seues passions; no és que es transformen i es modifiquen els seus instints o les seues idees o les seues afeccions i maneres de sentir, és que s’acaben per una causa més greu encara; per l’extinció de la vida.
Cal deixar la mentida i esposar-se amb la veritat; cal abandonar les vanitats i subjectar-se a la realitat, reconstituint tots els organismes de la vida nacional […]. No cal suposar esquadres que no maniobren ni disparen, no xifrar com a exèrcits les meres agregacions de mossos sortejables, ni obstinar-se a conservar més del que podem administrar […]. Cal alçar coste el que coste el concepte moral dels governs centrals, perquè si aquesta dignificació no s’assoleix, la descomposició del cos nacional és segura.
L’efecte inevitable del menyspreu d’un país respecte del seu poder central és el mateix que en tots els cossos vius produeix l’anèmia i la decadència de la seua força central; […] si prompte no es canvia definitivament el rumb, el risc és infinitament major, per la mateixa raó que és més profund i de remei impossible si s’acudeix tard i el risc és el total trencament dels vincles nacionals i de la condemnació per nosaltres mateixos del nostre destí com a poble europeu, i després de la pròpia condemnació és clar que no es farà esperar qui en profit propi i en el nostre dany l’execute.

Francisco Silvela, «Sin pulso» (El Tiempo, 16 d’agost de 1898)