dijous, 3 de març del 2011

El debat sobre el sufragi femení

Opinions a favor

L'home mai ha permés [a la dona] gauridr del dret inalienable del vot. Li ha obligat a sotmetre's a unes lleis en la redacció de les quals no té veu. Li ha negat drets que es concedeixen als hòmens més ignorants i indignes. L'ha oprimit des de tots els seus angles.

Declaració de Sèneca Falls, Nova York, 19 de juliol de 1848

 

El principi regulador de les actuals relacions entre els dos sexes –la subordinació legal de l'un a l'altre– és intrínsecament erroni i constitueix en l'actualitat un dels obstacles més importants per al progres humà; i hauria de ser substituït per un principi de perfecta igualtat que no admetés poder ni privilegi per a uns, ni incapacitat per a altres.

J. Stuart Mill i H. Taylor Mill, El sotmetiment de la dona, 1869

 

Nosaltres volíem mostrar que podíem avançar o aconseguir la llibertat humana a què aspirem sense utilitzar cap violència. Hem sigut decebudes en aquesta ambició però encara podem donar a les nostres ànimes el consol que la violència exercida (contra les dones) no hi ha sigut suficient i que les més fortes de les sufragistes estan més preparades per a suportar dolor que per a infligir-lo.

M. Garret Fawcett, 1912

 

No ens importen res les vostres lleis, cavallers; nosaltres situem la llibertat i la dignitat de la dona per damunt de totes eixes consideracions, i continuarem eixa guerra com ho vam fer en el passat; però no serem responsables de la propietat que sacrifiquem, o del perjudici que la propietat patisca com a resultat. De tot això serà culpable el govern que, malgrat haver admés que les nostres peticions són justes, es nega a satisfer-les.

E. Pankhurst, La meua pròpia història, 1914

 

 

Opinions en contra

[Lady Musgrave] va afirmar estar completament en contra de l'extensió del dret de vot a les dones. [...] Les dones, en la seua opinió, no eren iguals als hòmens ni en resistència, ni en energia nerviosa, fins i tot, en el seu conjunt, tampoc en intel·ligència.

Míting de la presidenta de la Lliga Antisufragi, secció d'East Grinstead, 1911

 

Nosaltres, els estudiants sotasignants, considerem que els resultats de la unió de sexes en la mateixa classe poden resultar prou desagradables. És molt probable que els professors es sentin cohibits front a la presència de dones, i no puguen referir-se a certs fets necessaris de forma explícita i clara. La presència de dones joves com a espectadors de la sala d'operacions és una ofensa als nostres instints i sentiments naturals, i està destinada a destruir eixos sentiments de respecte i admiració que tot home raonable sent cap a l'altre sexe. Aquests sentiments són un signe de civilització i refinament.

Protesta dels estudiants de medicina de l'hospital de Middlesex, Londres, davant la presència d'una estudiant, Elisabeth Garret Anderson, 1861

 

Te supongo, lector, enterado de la noticia [...]. Se trata de un nuevo acto de las sufragistas inglesas [...]. Son mujeres de un masculinismo anglosajón: tenaces [...]. Edúqueselas [a las mujeres], pues, para mujeres primero y para madres luego, amorosas, dulces y sumisas. Aunque sin quebrar, sin anular su voluntad. Con esto harto más satisfechas estarán las generaciones que a sucedemos vengan, que con la conquista de un acta, de un voto, de una plaza en el ministerio fiscal. Y mientras no sea para lo dicho, pueden seguir las mujeres inglesas intentando movimientos de protesta: se ahogarán en el vacío [...]. Pero el voto para las mujeres, ¿qué significaría en la vida familiar?

A. López Ferrándiz, «Las Sufragista» en Diario de Valencia, 12 de setembre de 1912