dijous, 31 de març del 2011

L’Esclat de la I Guerra Mundial: entre el fervor nacionalista i la festa

Per tot arreu, l’inici de la I Guerra Mundial no fou contemplat com el que anava a ser: una carnisseria industrial. Al contrari, les mostres de fervor i eufòria festives manifestades per les poblacions dels països involucrats, contrasta notablement amb l’estat d’ànim existent al final de la guerra.

Per exemple, en la foto realitzada per Heinrich Hoffmann, futur fotògraf oficial de Hitler, el 2 d’agost de 1914, un dia després de la declaració de guerra alemanya a Rússia, es pot veure una manifestació patriòtica en la Odensplatz, en la que una multitud galvanitzada celebra l’inici de la guerra. En eixa foto, es pot reconèixer al jove Hitler entre l’anònima multitud. Anys després, recordant velles glòries, Hitler li va comentar en una conversa informal a Hoffmann que un dels dies més feliços de la seua vida havia estat eixe 2 d’agost. Hoffmann recordà que havia fet una foto de la multitud. Quan tornà al seu estudi buscà al seu arxiu les fotos, on trobà la foto de Hitler. Evidentment la foto tenia, durant el III Reich un enorme potencial propagandístic ja que s’evidenciava el compromís nacionalista de Hitler amb Alemanya.

clip_image002

L’escena d’eufòria, però, es repetí en altres capitals i ciutats europees durant setmanes. En la següent foto es pot veure l’eufòria desplegada a Sant Petersbourg.

image 

I en aquesta l’alegria a Londres, front a Buckingham Palace.

image

En la següent imatge es veu l’alegria amb la qual es despedeixen els soldats francesos que marxen al front.

image

L’inici real de les operacions militars, la guerra de trinxeres, la destrucció massiva, però, faria que la guerra perdés tot el seu glamour inicial, excepte per a un grapat de nacionalistes fanàtics que acabarien, després de la guerra, omplint les files dels moviments feixistes i antidemocràtics. Ací podeu veure el resultat real de la I Guerra Mundial: cadàvers anònims.

image

image

image

Descanseu ara en pau, ja que no poguéreu fer-ho en vida.