dijous, 31 de març del 2011

La Dictadura estalinista

 

La URSS sota la dictadura de Stalin

 

Cap a 1929, Stalin havia eliminat els possibles rivals polítics: Trotski, Zinoviev, Kamenev i finalment Bukharin, director del diari oficial soviètic Pravda, única persona que podia fer li ombra en el politburó en aquell moment. D'aquesta manera, el secretari general va aconseguir el domini absolut del Partit Comunista i, a través seu, de l'estat soviètic. A partir d’aquest moment iniciaria la implantació d’una dictadura totalitària caracteritzada pel domini absolut del Partit Comunista sobre l'Estat i la societat soviètica i la planificació de l'economia duta a terme per la burocràcia del partit.

 

La dictadura estalinista

 

L'estalinisme afonava les seues arrels en la teoria del socialisme en un sol país. Stalin pensava que les condicions de la política internacional no permetien l'exportació de la revolució. Al contrari, l’exportació de la revolució podia amenaçar l’estabilitat del règim soviètic ja que les potències occidentals podrien recórrer a la intervenció militar en cas de sentir-se amenaçades. Açò explica, per exemple, el recolzament als fronts populars durant els anys 30 i el respecte per les democràcies occidentals (i l’escàs entusiasme amb que recolzà la República Espanyola durant la Guerra Civil). El que importava era consolidar la revolució en la Unió Soviètica, deixant per a un futur indeterminat el projecte de traslladar-la a escala mundial. La idea del socialisme en un sol país tenia com a substrat econòmic la imperiosa necessitat d’una accelerada industrialització de la Unió Soviètica, base d’un modern exèrcit, per a assegurar el futur de la revolució.

Marc  Nouschi ha descrit les característiques de la dictadura estaliniana. En primer lloc, el sistema descansava sobre control absolut que el Partit Comunista exercia sobre l’Estat i la societat, ja que els membres del partit ocupaven tots els càrrecs de l'Estat. El partit fou sotmès, a la seua  vegada, a la voluntat del Comité Central, relegat pel Politburó durant la lluita per la successió de Lenin. Aquest organisme, finalment, estava fermament controlat per Stalin. La identificació entre el Partit Comunista i l'Estat soviètic va prendre cos legal en la Constitució de 1936, que va legalitzar la dictadura personal de Stalin. En 1936 es va adoptar una constitució que de fet legalitzava la dicta­dura. La URSS va quedar integrada per onze repúbliques i vint regions au­tònomes. Si bé en teoria reconeixia el sufragi universal als homes i dones de més de 18 anys, únicament els membres del Partit Comunista podien ser candidats i mai no es celebraren eleccions lliures.

Progressivament, els càrrecs del Partit Comunista van anar formant una burocràcia privilegiada, la nomenklatura, que gaudia d'un nivell de vida i un poder molt superiors als de la resta de la població.

En segon lloc, el règim impulsà un omnipresent culte a la personalitat del líder omnipresent en tots els àmbits de la societat. Aquest culte recuperava moltes de les representacions tradicionals de l’autocràcia tsarista, presentant a Stalin com a el pare del poble, l’amic dels infants, defensor dels treballadors... Un element molt important d’aquesta idolatria consistí en el culte a Lenin, que arriba fins i tot a l’extrem d’embalsamar el cadàver d’aquell a la Plaça Roja de Moscou. D’aquesta manera, Stalin establia una línia successòria continua entre Lenin i ell, i es presentava com el més fidel representant dels principis leninistes, el que conferia a Stalin una justificació ideològica al seu poder que utilitzarà contra Trotski i els seus adversaris polítics. Aquesta propaganda política, naturalment, anava acompanyada d’una eficient censura sobre els mitjans de comunicació i l’activitat dels artistes, sotmesos a un rígid control.

En tercer lloc, el control de Stalin sobre l’Estat i la societat es fonamentà en el terror, consistent en la brutal repressió i eliminació de tota dissidència per tal d’aconseguir la submissió total de la societat. En 1934 Stalin reformà la policia política, la NKVD (Comissariat del Poble per als Afers Interiors), instrument executor de la repressió. El terror s’aplicà mitjançant purgues a tota la societat: membres del PCUS, exèrcit, intel·lectuals, artistes i pràcticament tots els sectors de la societat. El punt més àlgid de les purgues es produí entre 1936 i 1939, durant els processos de Moscou, en els que tant els opositors d'esquerra com de dreta foren eliminats. En elles va caure la vella guàrdia bolxevic: Zinoviev, Kamenev i Tomski en 1936, Radek en 1937, Bukharin i Ríkov en 1938. El gran procés contra l'Estat Major, exemplificat en la figura del mariscal Tukhatxevski, aprofità per a depurar l'exèrcit dels veterans oficials participants en la Guerra Civil. L’objectiu no  era altre  que limitar el poder de l’exèrcit, completant així el domini absolut de Stalin sobre l’Estat. Aquesta depuració en vespres de la II Guerra Mundial tindria conseqüències desastroses ja que Hitler s’enfrontaria a  un  exèrcit sense oficials experimentats, el que explica el fàcil avanç de la Wehrmacht en la URSS.

Però no sols els aparells de poder patiren la repressió. També la societat soviètica patí el domini del partit, traduïda en una brutal col·lectivització forçosa, desplaçaments de població que  podien afectar a nacionalitats completes i reclusió en camps d'internament (Gulags). Segons les xifres oficials, entre 1937 i 1938 foren execu­tades unes 700.000 persones. A més a més, es calcula que aproximadament 8 milions de persones foren enviades a Gulags en terribles condicions de vida. A partir de 1939 la violència de les purgues disminuí, tot i que la repres­sió es mantingué estable durant tot el període de govern de Stalin. El sistema del terror va generar una dinàmica de delació i por en el si de la societat soviè­tica. Milions de persones patiren la persecució policial per falses denún­cies, ben sovint provocades per rivalitats personals.

La Revolució Francesa en un minut

És possible explicar la Revolució Francesa en un minut i quinze segons? Aquest vídeo ho intenta. Però quina és la teua opinió? Creus que t’ha aclarat alguna cosa d’aquest fet històric?

 

L’Esclat de la I Guerra Mundial: entre el fervor nacionalista i la festa

Per tot arreu, l’inici de la I Guerra Mundial no fou contemplat com el que anava a ser: una carnisseria industrial. Al contrari, les mostres de fervor i eufòria festives manifestades per les poblacions dels països involucrats, contrasta notablement amb l’estat d’ànim existent al final de la guerra.

Per exemple, en la foto realitzada per Heinrich Hoffmann, futur fotògraf oficial de Hitler, el 2 d’agost de 1914, un dia després de la declaració de guerra alemanya a Rússia, es pot veure una manifestació patriòtica en la Odensplatz, en la que una multitud galvanitzada celebra l’inici de la guerra. En eixa foto, es pot reconèixer al jove Hitler entre l’anònima multitud. Anys després, recordant velles glòries, Hitler li va comentar en una conversa informal a Hoffmann que un dels dies més feliços de la seua vida havia estat eixe 2 d’agost. Hoffmann recordà que havia fet una foto de la multitud. Quan tornà al seu estudi buscà al seu arxiu les fotos, on trobà la foto de Hitler. Evidentment la foto tenia, durant el III Reich un enorme potencial propagandístic ja que s’evidenciava el compromís nacionalista de Hitler amb Alemanya.

clip_image002

L’escena d’eufòria, però, es repetí en altres capitals i ciutats europees durant setmanes. En la següent foto es pot veure l’eufòria desplegada a Sant Petersbourg.

image 

I en aquesta l’alegria a Londres, front a Buckingham Palace.

image

En la següent imatge es veu l’alegria amb la qual es despedeixen els soldats francesos que marxen al front.

image

L’inici real de les operacions militars, la guerra de trinxeres, la destrucció massiva, però, faria que la guerra perdés tot el seu glamour inicial, excepte per a un grapat de nacionalistes fanàtics que acabarien, després de la guerra, omplint les files dels moviments feixistes i antidemocràtics. Ací podeu veure el resultat real de la I Guerra Mundial: cadàvers anònims.

image

image

image

Descanseu ara en pau, ja que no poguéreu fer-ho en vida.

 

dimecres, 30 de març del 2011

El debate cultural a l’època de la NEP


El ambient de major llibertat que es respirava durant la NEP encetà el debat entre els intel·lecturals russos sobre el paper de l'art proletari. La majoria dels intel·lectuals, procedents de famílies burgeses, col·laboraren amb la revolució atrets per la idea de la construcció d'una nova societat i d'una revolució cultural.
Encara que de forma minoritària, el món cultural rus anterior a la revolució ja estava en la senda de les avantguardes, atret per París. Exemple d'això fou la vinculació amb el futurisme del poeta Vladímir Maiakovski, o el pintor Kazimir Malevich, qui, influït pel cubisme i el futurisme, creà un estil nou, el tubisme. En 1919 Malevich assumí la direcció de l'Escola d'Art de Vitebsk i posteriorment dirigí l'Institut de Cultura Artística de Leningrad (nou nom que adoptaria Sant Petersburg en 1924).
En els anys vint el debat es va polaritzar entre els partidaris de l'avantguardisme i els defensors d’un realisme socialista, considerat més assimilable per les classes socials més pobres, perquè no significava una ruptura amb la tradició. Tal debat va generar postures enfrontades entre els bolxevics. La constitució de la LEF, el front d'esquerra de l'art, pretenia trobar un pont entre l'avantguardisme i la cultura proletària.
El debat es va tancar violentament amb l’ascens al poder de Stalin, quan l'art d'avantguarda va ser definit com a contrarevolucionari pel Partit Comunista el 23 d'abril de 1932, al temps que el realisme socialista esdevingué la doctrina i la pràctica oficial.
De tota manera, les tensions i les resistències van subsistir, com es pot apreciar en la música de Prokofiev, Shostakovich o Khatchaturian que inclou evidents elements experimentals i novedosos, com la tornada al classicisme en Prokofiev o l’acostament al jazz de Shostakovich. Un fet semblant s’esdevingué amb els treballs d'Eisenstein en el cinema. En la literatura, això no obstant, el triomf del realisme socialista fou més evident a conseqüència de l'acció de la censura.

dimarts, 29 de març del 2011

3. La revolució d'octubre i el naixement de l'URSS

 

L’intent de colp d'estat del general Kornilov reforçà la posició dels bol­xevics, que des d'aleshores es llançaren a la presa del poder.

 

 3.1. La Revolució d’Octubre

 

Entre setembre i octubre, els bolxevics esdevingueren l'alternativa més popular al govern provisional. El soviet de Petrograd, presidit per Trotski des del setembre, el de Moscou i altres soviets urbans del nord, del centre i del sud-est feren costat als bolxevics.

Les condicions de vida a Rússia havien empitjorat notablement a causa del desabastament i el caos administratiu. A les ciutats, els comitès de fàbriques aconseguiren el control de moltes empreses. Els camperols exigien el lliurament de les terres. Finalment, els soldats reclamaven la democratització del co­mandament i el final de la guerra.

Lenin aprofità el caos per a organitzar un clop d’estat. El 9 d'octubre regressà clandestinament a Petrograd des de l'exili i el dia 10, en una reunió secreta del comitè central del Partit Bolxevic, hagué de convèncer els companys perquè adoptaren, per majoria, el principi de la in­surrecció armada. A instàncies de Trotski s’ajornà l'alçament a Petrograd perquè coinci­dirà amb l'obertura del II Congrés dels Soviets de tota Rússia, convocat per al 25 d'octu­bre. L’objectiu del comitè era simular una transferència de «tot el poder als soviets» i no un colp militar.

Trotski, president del soviet de Petrograd, fou l’encarregat de coordinar les operacions del creat Comitè Militar Revolucionari i per a la presa del poder. La nit del 24 al 25 d'octubre, les tropes lleials als bolxevics i la guàrdia ro­ja ocuparen els bancs, les centrals telefòniques i les estacions de ferrocarril. El dia 25 assetjaren el Palau d'Hivern, seu del govern provisional, i enviaren el creuer Aurora, que apuntava de manera intimidatòria amb els seus canons el palau. Simultàniament, les tropes bolxevics detingueren els membres del govern, amb l’excepció de Kerenski, que pogué fugir. Controlada la capital, el control sobre l’Estat s’estengué sobre la resta de ciutats importants de Rússia durant els dies següents.

Paral·lelament es celebrà el previst II Congrés dels Soviets de tot Rússia, on men­xevics i socialistes revolucionaris protestaren contra el colp d'estat abandonant la sala, circums­tància que permeté a la delegació del Partit Bolxevic disposar d'una clara majoria. Lenin i Trotski formaren un govern nou, anomenat Consell de Comissaris del Poble, presidit per Lenin.

 

3.2. La creació de l'estat soviètic

 

Mentre els bolxevics estenien la “dictadura del proletariat” per Rússia, al Congrés dels Soviets s’adoptaren les primeres mesures conduents a la construcció del primer estat socialista de la història. L’objectiu immediat de les primeres mesures era aconseguir el recolzament de la població, especialment dels soldats i camperols, i assegurar per tant el triomf de la revolució.  Amb aquesta finalitat, el 26 d'octubre, Lenin signà el decret sobre la pau, pel qual s’invitava els governs en guerra a una pau justa i democràtica, sense annexions ni indemnitzacions, obeint a l’exigència popular d’acabar amb la guerra, i el decret sobre la terra, que decretava l’expropiació de les terres dels grans terratinents, de la corona i de l'església, i lliurades als soviets de camperols. Posteriorment s’adoptaren altres mesures per a reforçar el control polític i consolidar el suport popular, entre les que cal subratllar la concessió als soviets obrers del control de fàbriques i mines, l’establiment de la jornada laboral de vuit hores, el reconeixement del dret a l'autodeterminació de les nacionalitats (que aviat aprofitarien Finlàndia, Geòrgia i Ucraïna per a proclamar la seua independència), i es prometé la convocatòria de l'Assemblea Constituent encarregada d'elaborar una constitució (promesa que Lenin no tenia cap intenció de complir).

Aconseguit el suport popular de camperols i soldats, Lenin necessitava eliminar qualsevol oposició. Amb aquesta finali­tat promulgà un decret sobre la premsa que autoritzava el tancament de qualsevol publicació que presentés opinions contràries al II Congrés dels Soviets o a la política bolxevic, i des de 1917 començà a funcionar una policia política, la Txeca, que substituïa la temible Okhrana, que amb terribles mesures repressives inicià un procés de control i eliminació de la oposició política (liberals, menxe­vics, socialistes revolucionaris i anarquistes).

Lenin era conscient de que la supervivència del   nou règim depenia de la conclusió de la  impopular guerra. Per tal  d’aconseguir una pau immediata, sense comptar amb els aliats, es  negocià amb els imperis cen­trals al novembre de 1917 un armistici i l'inici de negocia­cions, que culminarien amb la signatura del Tractat de Brest-Litovsk (març de 1918). Aquest tractat, que beneficiava clarament els alemanys, transferia Polònia i les repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) a control alemany, mentre Geòrgia, Ucraïna i Finlàndia accedien a la independència.

Malgrat les reticències de Lenin, al novembre de 1917 es celebraren les eleccions previstes per a l'Assemblea Constituent. Tanmateix, els resultats clarament desfavorables als bolxevics convenceren a Lenin de la inutilitat d’aquesta Assemblea que fou dissolta després de ce­lebrar una única sessió. El III Congrés dels Soviets s’autoproclamà hereu de l'Assemblea i aprovà la constitució de la República Soviètica Federal Socialista Russa, on es definia el nou estat com una dictadura del proletariat, sota control del Partit Comunista de Rússia.

 

 

3.3. La guerra civil i el comunisme de Guerra.

 

La dissolució de l'Assemblea Constituent, les mesures adoptades com ara el Decret sobre la Terra, i la implantació d’un règim de clara orientació autoritària despertaren una oposició creixent entre diversos sectors socials i les forces polítiques perseguides pels bolxevics. Alguns d’aquests sectors, especialment la oposició conservadora i monàrquica aviat organitzaria una resistència militar al nou règim articulada en torn a prestigioses oficials tsaristes. La organització i resistència d’aquestes unitats militars, que acabarien rebent el nom d’Exèrcits Blancs, conduiria a l’esclat d’una espantosa guerra civil en 1918.

Els aliats (Regne Unit, França, els Estats Units i Japó) molestos per la rendició unilateral russa, donarien suport militar als «blancs», aportant capitals, tropes i armaments per tal d’enderrocar el règim bolxevic i evitar el contagi revolucio­nari a Europa.

L’organització dels blancs, que arribarien a controlar la major part de Rússia, obligaria als bolxevics a organitzar des de la base un exèrcit capaç de derrotar els blancs i consolidar el nou règim. L’encarregat d’organitzar l’Exèrcit Roig fou Trotski, qui optà per un exèrcit convencional, subjecte a una severa disciplina militar, dirigit per experimentats oficials tsaristes. La novetat, però, fou la creació dels comissaris polítics comunistes, encarregats de controlar als oficials i  de mobilitzar ideològicament a les tropes.

Fins a 1919 la major part del país estigué en mans dels exèrcits blancs. Tanmateix, no aconseguiren atraure el suport de la població i foren incapaços de crear un front comú amb els partits de l’oposició. Aviat el desànim començà a filtrar-se entre les tropes blanques, el que permeté, des de 1920 a l'Exèrcit Roig frenar les ofensives dels blancs. En 1921 l’Exèrcit Roig llançà una ofensiva victoriosa que posaria fi a la guerra civil, i  en 1922, havia reconquistat bona part de les antigues fronteres de l'imperi rus amb l’excepció de Polònia, Finlàndia i les Repúbliques Bàltiques.

Per tal de guanyar la Guerra Civil, Lenin era conscient de que no era suficient amb la creació de l’Exèrcit Roig. Calia implantar una política econòmica que controlés tots els recursos, posats al servei de la victòria militar i la construcció del socialisme. Aquesta política econòmica, anomenada comunisme de guerra, significà la supressió de la propietat privada i els diners, la nacionalització de la indústria, la militarització de la producció, la requisició forçosa de les collites i la prohibició del lliure intercanvi de béns. La imposició d’aquesta política, naturalment, anà acompanyada d’una duríssima repressió de les protestes, el control dels sindicats i la supressió dels drets laborals més bàsics com el de vaga. Lenin no tenia cap dubte: la seua política era la encarnació de la “dictadura del proletariat” que havia de conduir a la instauració dels socialisme. Com recorda Carlos Taibo, la política impulsada per Lenin anuncia ja molts dels elements característics que estaran present en la política de Stalin, sobre tot el dirigisme econòmic i la brutal repressió.

Com reconegué el mateix Lenin, el comunisme de guerra constituí un fracàs total en el terreny econò­mic. Malgrat el triomf bolxevic en la guerra civil, la desastrosa situació eco­nòmica provocà la fam de 1921, durant la qual moriren 2 milions de persones. Aquesta situació originà un gran descontentament popu­lar que es materialitzà en una sèrie de vagues i rebel·lions, entre les quals destacà la revolta dels mariners de la base naval de Kronstadt, que des de 1917 s’havien destacat com l'avantguarda de la revolució.

 

3.4. La NEP i el naixement de l'URSS

 

Aquestes raons convenceren Lenin de la necessitat de canviar el rumb de la política econòmica. Per tal raó, al X Congrés del Partit Comunista (març de 1921), anuncià la nova política econòmica (NEP), que es prolongaria fins a 1928. La NEP consistia en una solució transitòria a la crisi econòmica, que reinstaurava par­cialment l’economia capitalista: així, s’admetia la propietat privada al camp, a les petites indústries i als comerços, i es restablí l'economia monetària, amb l’encunyament d’un nou ruble. Tanmateix, l'estat mantingué el control sobre la banca, la indústria pesant i el comerç exterior. No cal dir que molts dirigents bolxevics consideraren aquesta  política una traïció innecessària als ideals revolucionaris, però Lenin aconseguí imposar els seus plantejaments (contradictoris amb idees pròpies anteriors) a la resta del Partit. Després de la mort de Lenin, i amb el control absolut del Partit, Stalin eliminaria completament aquesta política tornant als principis del Comunisme  de Guerra.

Malgrat la incomoditat ideològica que produïa la NEP entre molts membres del partit, els resultats econòmics foren molt positius. Així, l’expansió de l'agricultura deturà la fam, aconseguint-se la supressió del racionament. En 1927 la producció agrària i industrial es recuperà assolint els nivells de 1914. Tanmateix, i això era el que més molestava els quadres del partit, la NEP afavorí l'aparició d'uns camperols pròspers, els kulaki, i l'enriquiment de comerciants i empresaris, anomenats despectivament nepmen.

Malgrat l’entrebanc ideològic que significava la NEP per a molts bolxevics, la implantació de la dictadura del proletariat i de la Revolució Socialista no es va aturar. Així, entre 1921 i 1922 la construcció del socialisme es traduí en la implantació del control absolut de l’estat per part del Partit amb el control total dels soviets i la prohibició dels corrents ideològics interns en el Partit Comunista, el esclafament de les revoltes populars per part de l’Exèrcit Roig, la repressió ferotge contra tota oposició política, l’empresonament dels intel·lectuals, la persecució de les diferents esglésies i nacionalitats i la limitació dels drets civils.

El control ideològic anà acompanyat de la construcció d’un Estat Socialista. Així, en 1922 es creà la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), integrada teòricament de manera voluntària i en iguals condicions les repúbliques d'Ucraïna, Bielorússia, Azerbaidjan i Geòrgia. Entre 1925 i 1940 s’agregarien noves repúbliques amb una important autonomia administrativa, sobre tot en qüestions culturals i educatives, encara que el control de Moscou sobre aquests territoris era complet i absolut, i el respecte per les diferències nacionals fou més aviat teòric que pràctic, ja que la repressió de les manifestacions nacionalistes fou total.

Per a completar la construcció de l’Estat Socialista, en 1924 s’aprovà una constitució. El text afirmava l’existència d’una democràcia formal, però en realitat confirmava el poder absolut del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) sobre totes les institucions de l’Estat, excloent explícitament l’activitat d’altres forces polítiques. Així, la Constitució establia una identificació completa entre els òrganis executius del partit i les institucions de govern, és a dir, el Partit controlava l’Estat a través de tres institucions: el Congrés dels Soviets, encarregat de designar els càrrecs del govern; el Sòviet Suprem o Comitè Central, una espècie de Parlament dividit en dues cambres (el Consell de la Unió i el Congrés de les Nacionalitats) i el Presídium o Consell de Comissaris del Poble, encarregat d’exercir les funcions de govern i dotat d’amplis poders federals.

El control que el Partit exercia sobre l’Estat i la Societat es basava en un important aparell repressiu articulat en torn a la policia política, el Comissariat del Poble d'Afers Interiors o NKUD (reorganitzat en temps de Stalin), i el control de l’Exèrcit Roig, encarregat d’aixafar qualsevol sublevació. Els principals mecanismes de repressió, per tant, ja funcionaven perfectament en època de Lenin, com han demostrat entre altres Robert Service o Carlos Taibo. Stalin únicament els perfeccionarà.

 

 

3.5. la creació del Komintern

 

Lenin creia que  el govern bolxevic no podria sobreviure si quedava aïllat. Per aquesta raó era essencial aconseguir el triomf d'una re­volució proletària mundial. En aquell moment semblava possible, perquè en finalitzar la I Guerra Mundial existia un clima revolu­cionari a Europa. A Alemanya i Hongria, entre 1919 i 1921, fins i tot esclataren dues revolucions inspirades en el model soviètic, que fracassaren.

Per tal d’estendre la revolució, els bolxevics decidiren impulsar en 1919 una nova Internacional Socialista. Aquesta III Internacional Comunista (Komintern), controlada des de Moscou, on tenia la seu, era una organització fèrria­ment centralitzada i disciplinada de la que quedaren exclosos els partits socialistes socialdemòcrates europeus, que havien col·laborat i sostingut els governs respectius durant la I Guerra Mundial. Des del comença­ment fou, encarregada de promoure la revolució a tots els països. L’ingrés, per tant, a la Komintern, no era fàcil. En el congrés de 1920 es donaren a conèixer les 21 condicions que havien d'acatar obligatòriament els partits que volgueren ad­herir-se a la III Internacional. Amb això Lenin pretenia subordinar els partits comunistes del món a les directrius de Moscou. Des d'ales­hores el moviment obrer socialista mundial quedà dividit en els partits so­cialistes, de tendència reformista o socialdemòcrata, ja existent, i en els nous partits comunis­tes que es crearen a partir de 1920 i 1921 a Europa i altres continents.

En qualsevol cas, no cal oblidar que el Komintern fou sempre un instrument al servei de la po­lítica exterior de l'URSS que perseguir l'expansió del model de comu­nisme soviètic a la resta del món.

 

3.6. La mort de Lenin i l'inici de la lluita pel poder

 

Des de 1922, a conseqüència d’un atemptat, la salut de Lenin empitjorà notablement, sent cada cop més freqüents els períodes de convalescència i absència de les tasques de govern. Aquesta situació estimulà una lluita soterrada per la successió entre els principals dirigents bolxevics. En aques­ta lluita rivalitzaren, sobretot, dos destacats líders del partit, Trotski i Stalin.

Trotski havia demostrat la seua capacitat política en l'organització de la revolució d'octubre, en la construcció de l'Exèrcit Roig i en el comissariat per a la guerra. Però no tenia el suport ple de Lenin i sempre fou considerat un nouvingut al partit.

Per la seua banda, Stalin, nomenat per Lenin Secretari Ge­neral del partit en 1922, era el millor situat en l’enfrontament ja que controlava tots els ressorts del partit, i comptava, a més a més, amb el suport d’importants dirigents bolxevics com Kamenev, Zinoviev i Bukharin, amb els que compartia el comú propòsit d'aïllar Trotski. Tal era el poder de Stalin, que fins i tot, abans de morir Lenin s’enfrontà a l’esposa d’aquest, una històrica integrant del partit, a la que arribà a colpejar. Nadia Krúpskaia informà Lenin de l’altercat i aquest ja no tornà a dirigir la paraula a Stalin. Preocupat per l’actitud dictatorial assumida per Stalin, de la que ja era plenament coneixedor, Lenin dictà una carta, coneguda com el seu testament polític, en què expressava la preocupació per l'immens poder acumulat per Stalin, proposant substituir-lo per una altra persona «més tolerant». Aquesta carta no seria coneguda pels membres del partit fins al maig de 1924, el que afavoriria a Stalin en la lluita pel poder.

 

3.7. El triomf de Stalin

 

Les disputes entre Trotski i Stalin no enfrontaven únicament a dos eminents membres del partit, sinó a dues concepcions de la polí­tica i l'economia.

Trotski i l'anomenada oposició esquerrana, formada per quaranta-sis prestigiosos dirigents bolxevics, denunciaren que el secretari general, Stalin, concentrava un poder excessiu, i llançaren un atac des del polit buró criticant la manera en què Stalin designava els alts càrrecs del partit i les deficiències en la política econòmica. A més a més, reclamaren la introducció de canvis en la naturalesa del règim comunista en un sentit més democràtic i respectuós amb els drets, amb la instauració d'una autèntica democràcia obrera, el restabliment de la llibertat d'expressió i l’elecció transparent dels càrrecs del partit, per tal de posar fi a l’evident burocratització que s’estava consolidant a l'URSS. Gràcies, però, al seu control dels mecanismes de l’Estat, Stalin aconseguí que el Partit Comunista condemnés aquestes propostes, denunciades com intents de destruir el partit.

L’enfrontament tornaria a esclatar, aquesta vegada respecte a la política econòmica i a la política internacional. L’oposició esquerrana, i especialment Trotski, era par­tidària d'accelerar la construcció d'una societat socialista. Amb aquest ob­jectiu proposaren abandonar la NEP, augmentar el grau de planificació estatal de l'economia, impulsar la industrialització i estendre la revolució a Europa. En altres paraules, desitjaven tornar a un model que recordava el comunisme de guerra i al principi de la revolució permanent. Stalin, Zinoviev, Kamenev i Bukharin, representants de l'anomenada dre­ta del partit, acusaren Trotski de voler destruir la NEP de Lenin. Fins i tot encunyaren el terme «trotskisme» per a definir la desviació dels principis marxistes-leninistes de la revolució. Stalin, per la seua part, elaborà un discurs alternatiu en el que apostava per mantenir la NEP i construir el socialisme en un sol país, és a dir, construir una societat socialista a l’URSS sense necessitat d'esperar el triomf de la revolució socialista mundial. Aquesta doctrina, que afirmava no estar en contradicció amb el leninisme, triomfaria en el si del partit, consolidant la posició de Stalin en la secretaria general.

Des d’aquest moment, Stalin concentraria tota la seua energia en l’eliminació de l'oposició en el partit. En primer lloc calia desfer-se de l’adversari més perillós: Trotski. En 1925, seria destituït del càrrec de comissari del poble per a la guerra. Preocu­pats per l’excessiu autoritarisme de Stalin, Zinoviev i Kamenev decidiren equivocadament passar a l'oposició i aliar-se amb Trotski, demanat la destitució de Stalin al XIV Congrés del Partit. Però la posició de Stalin en la cúpula del partit era molt sòli­da i la seua doctrina, ferma. Per aquesta raó, en 1927 el comitè central expulsà Trotski, Kamenev i Zinoviev del partit, juntament als considerats esquerrans. Trotski es negà a retractar-se de les seues opinions i fou desterrat a Alma Ata (Kazakhstan) i en 1929 expulsat de l'URSS. En 1940 fou assassinat pel català Ramon Mercader, agent de Stalin enviat a Mèxic, on s'havia refugiat Trotski. Zinoviev i Kamenev, intentaren una reconciliació amb Stalin, foren readmesos al partit, i exerciren càrrecs menors en l’administració soviètica. Malauradament per a ells acabarien sent executats en la Gran Purga de 1934.

La Monarquia Absoluta de Lluís XIV

El rei Lluís XIV, conegut com El Rei Sol (Le Roi Soleil), regnà França durant setanta-dos anys, de 1643 fins la seva mort, el 1715. El seu regnat fou el més llarg de la història dels monarques francesos.

dilluns, 28 de març del 2011

7. La Revolució Russa i la construcció de la URSS (Bibliografia)

Bibliografia

Carr, E. H., La revolución rusa de Lenin a Stalin, 1917 1929, Madrid, Alianza Editorial, 1993.

Carrère d’Encausse, H., The End of the Soviet Empire, New York, Basic Books, 1993.

Castells, Manuel, La era de la información: (III) Fin de Milenio, Madrid, Alianza Editorial, 1998.

Cohen, Stephen, Rethinking the Soviet Experience, New York, Oxford University Press, 1985.

Fernández, Antonio, La Revolución Rusa, Madrid, Istmo, 1990.

Figes, Orlando, A People’s Tragedy: The Russian Revolution (18911824), New York, Penguin, 1998.

Goehrke, Carsten, Rusia, Madrid, siglo XXI, 1989.

Hosking, G., A History of the Soviet Union, Londres, Fontana, 1990.

Kowalski, Ronald, The Russian Revolution, 19171921, Londres, Routledge, 1997.

Marples, D. A., Motherland: Russia in the 20th century, Londres, Longman, 2002.

McAuley, Mary, Russia’s Politics of Uncertainty, Cambridge, CUP, 1997.

Nouschi, A., Historia del siglo XX. Todos los mundos, el mundo, Madrid, Cátedra, 1997.

Pipes, R., A concise History of the Russian Revolution, New York, Vintage, 1995.

Plokhy, Serhii, The origins of the Slavic nations: premodern identities in Russia, Ukraine, and Belarus, Cambridge, Cambridge University Press, 2006.

Taibo, Carlos, La Unión Soviética: el espacio rusosoviético en el siglo XX, Madrid, Síntesis, 1999.

Ulam, Adam Bruno, The Bolsheviks: the intellectual and political history of the triumph of communism in Russia, Harvard University Press, 1998.

divendres, 25 de març del 2011

2. La revolució de febrer de 1917

 

Un cop més, la guerra seria el detonant de la revolució. Les derrotes militars de Rússia en la I Guerra Mundial en les campanyes de 1914, 1915 i 1916, juntament a les elevades pèrdues humanes i territo­rials (Polònia, Lituània i part de Bielorússia foren ocupades pels ale­manys) generaren enormes dificultats econòmiques i un profund malestar social. La desmoralització i les desercions en l'exèrcit rus assoliren la seua màxima dimensió en 1917.

 

2.1.             La revolució de febrer i la caiguda del tsarisme

 

El 23 febrer de 1917 (març, segons el calendari gregorià occidental) la convocatòria d'una vaga a la fàbrica d'armaments Putilov provocà una revolució es­pontània a Petrograd (nom de Sant Petersburg des de 1914) que paralitzà completament la ciutat.

En els dies posteriors, les vagues i manifestacions contra la guerra i les pèssimes condicions de vida es succeïren i s'estengueren a altres ciutats com Moscou. El 26 de febrer les autoritats ordenaren l’exèrcit reprimir les manifestacions, pe­rò la duresa de la repressió féu que la guarnició de Petrograd, integrada com altres unitats de l’exèrcit per soldats descontents amb els seus oficials i el govern, es negaren a reprimir les vagues i s’uniren als manifestants a l’endemà. Ràpidament l’exemple s’estendria a altres unitats per tota Rússia.

Des d’aquest moment el govern havia perdut tota autoritat, que ràpidament passaria als soviets (comités) que comencen a organitzar-se per tota Rússia. En aquest sentit, els revolucionaris menxevics, socialistes revolucionaris i bolxevics reorganitzaren el soviet de Petrograd, exigint la introducció de reformes democràtiques i el final de la guerra. En aquest ambient de paràlisi del país, la dissolució de la quarta duma pel tsar obligà també els liberals (kadets) a oposar-se al tsar, perdent així tots els seus suports polítics. El 2 de març, els sindicats de ferroviaris detingueren el tren en el que viatjava Nicolau II i fou obligat a abdicar. El seu germà el gran duc Mikhail  es negà a acceptar la corona ja que era evident que no comptava amb cap suport.  L'endemà es proclamà un govern provisional, presidit pel príncep Lvov, integrat majoritàriament per liberals kadets,  als quals s’uní Kerenski, un socialista revolucionari, com a ministre de justícia. L’autoproclamat caràcter provisional d’aquest govern, com indica  Orlando Figes, fou una decisió  nefasta ja que li restava legitimitat en donar una sensació d’interinitat permanent. En aquesta situació, la pregunta que flotava en l’ambient era qui tenia el poder: els soviets que havien imposat la humil·liant abdicació al tsar o aquest govern “provisional”?

 

2.2.            Del març a l'octubre: el govern provisional

image

Efectivament, des de març i fins al triomf de la revolució bolxevic en octubre, coexistiren a Rússia dos poders paral·lels, el govern provisional i els soviets, particularment el de Petrograd (domi­nat per menxevics i socialistes revolucionaris). Inicialment els soviets donaren el seu suport al govern provisional, i únicament els bolxevics li negaren la seua col·laboració. Però era evident que la supervivència del govern provisional depenia de la voluntat dels soviets, raó per la qual, moltes de les decisions polítiques del govern suposaria un enfrontament amb els soviets, el que es traduiria en una permanent inestabilitat governamental, succeint-se durant aquests mesos quatre  governs diferents units per Kerenski, qui aniria perdent la seua popularitat inicial entre la població. 

La situació de caos que vivia el país exigia l’adopció de mesures immediates conduents a la implantació d’un règim polític liberal. Així, entre les primeres mesures adoptades pel govern provisional destaquen l’amnistia per als delictes polítics, el reconeixement de les llibertats civils, la dissolució de  l'odiada policia tsarista (okhrana), la promesa de lliurar les terres dels terratinents als camperols (cosa que ja s’estava fent), es reconegué el dret a la independència de Finlàndia i Polònia i s’iniciaren els preparatius per a triar una Assemblea Constituent per sufragi universal, encarregada de redactar una constitució, base d’una futura república parlamentària.

Tanmateix, el govern provisional es mantingué fidels als compromisos militars i ajornà les reformes bàsiques, com l'agrària, fins a un incert final del conflicte. La decisió de continuar la guerra enfrontaria el govern amb els menxevics, socialistes revolucionaris i bolxevics, partidaris d'una pau immediata. El govern, feble, sense un aparell policial, amb un exèrcit en què els soldats qüestionaven l'autoritat dels oficials i asfixiat per les derrotes militars, enfrontat a l’oposició i amb una opinió pública cada cop més partidària d’acabar la guerra, experimentà crisis successives que sumiren el país en un major caos.

 

2.3.             Les crisis amb els bolxevics

Lenin

  En aquesta situació d’erosió del poder i la legitimitat del govern provisional, els bolxevics, sota la direcció de Lenin, llançaran una nova estratègia política, expressada en les famoses Tesis d’Abril, publicades al Pravda. En aquest programa Lenin planteja que el govern provisional no tenia cap legitimitat i per tant els partits polítics no havien de col·laborar amb ell. En canvi, la direcció política havia de passar als soviets (encara no controlats pel POSDR), veritables depositaris del poder real i de la legitimitat revolucionària, i es mostrava favorable a una revolució socialista, el repartiment de terres entre els camperols i la fi de la guerra sense annexions. El govern de Miliukov dimití el dia 30, però menxevics i socialistes revolucionaris formaren el 5 de maig un govern de coalició amb els kadets en el que Kerenski ocupava el ministeri de la guerra.

El fracàs d’una nova ofensiva russa al front al juliol accentuà l’oposició de la població a la guerra. Els bolxevics decidiren capitalitzar aquesta oposició popular i decidiren que era el moment oportú per tal d’organitzar una mani­festació armada per a fer-se amb el poder. Tanmateix, el govern provisional ordenà a unitats de l’exèrcit fidels la dissolució de la manifestació i il·legalitzà el Partit Bolxevic, detenint a Trotski, que s’havia unit als bolxevis, al temps que Lenin fugia a Finlàndia. El príncep Lvov, desbordat pels esdeveniments, dimití a favor de Kerenski, encarregat de formar un nou govern de coalició.

 

2.4.             El colp d'estat de Kornilov

 

image  L’oposició al govern provisional era cada cop major entre tots els sectors socials i polítics. En aquest sentit, l’esquerra revolucionària no era l’única força política que amenaçava el govern. A l'agost, un popular general monàrquic, Kornilov, comandant en cap de l'exèrcit, es revoltà contra el govern i marxà sobre Petrograd per tal d'implantar una dictadura militar. Kerens­ki no podia comptar amb l’exèrcit ni amb la dreta, així que es veié obligat a demanar ajuda als bolxevics i al soviet de Petrograd. Bolxevics, menxevics i socialistes revolucionaris s’enfrontaren a Kornilov i convenceren els soldats perquè abandonaren els oficials i se sumaren a la revolució. Era evident que per a governar, Kerenski depenia dels soviets, veritables dipositaris del poder a Rússia. Qui controlés els soviets controlaria Rússia. Aquesta era precisament la idea que tenia Lenin al cap.


 

De l'Hegemonia a la Destrucció. El domini europeu del Món i la I Guerra Mundial (1870-1918)

1. Continguts
2. Presentació i Activitats
3. Recursos.
4. Filmografia.
5. Literatura.
6. Bibliografia.

dijous, 24 de març del 2011

Lenin: les Tesis d’Abril (3 d’abril de 1917)

Lenin  1a. La nostra actitud envers la guerra que, per part russa, manté el nou règim Lvov, en raó del seu caràcter capitalista, continua sent indiscutiblement una guerra de pillatge [...] que no admet cap concessió per petita que sigui. El proletariat només podria donar el seu consentiment a una guerra revolucionària [...] a condició que es garantís:

a. El pas del poder a mans del proletariat i dels elements pobres de la pagesia.

b. La renúncia efectiva, i no de paraula, a totes les annexions.

c. La ruptura completa amb tots els interessos del capital.

2a. La peculiaritat del moment actual a Rússia és el pas de la primera etapa de la Revolució, que ha donat el poder a la burgesia [...], a la segona etapa, que ha de posar el poder en mans del proletariat i dels sectors més pobres de la pagesia.

3a. No donar cap tipus de suport al Govern Provisional i demostrar la fal·làcia de les seves promeses [...].

4a. Reconèixer que en la majoria dels soviets de diputats obrers el nostre partit està en minoria. Explicar a la massa que els soviets de diputats obrers són l’única forma possible de govern revolucionari [...].

5a. No a una república parlamentària sinó a una república dels soviets de diputats obrers [...]. Supressió de la policia, de l’exèrcit i del cos de funcionaris [...]. Elegibilitat i revocabilitat de tots els funcionaris, el sou dels quals no ha de ser superior al salari mitjà d’un obrer.

6a. Confiscació de totes les terres dels terratinents. Nacionalització de totes les terres del país, que quedaran a disposició dels soviets locals de diputats d’obrers agrícoles i pagesos.

7a. Fusió immediata de tots els bancs del país en un banc nacional únic, sotmès al control dels soviets [...].

Extracte de les Tesis d’Abril de Lenin (3 d’abril de 1917)

dimecres, 23 de març del 2011

1. La Rússia tsarista al començament del segle XX

 

Rússia era en 1900 un immens imperi que s’estenia des del mar Bàltic fins a l'oceà Pacífic. Amb més de 140 milions d'habi­tants, estava integrat per una gran diversitat de pobles i religions. D’altra banda, el seu sistema polític contrastava a Europa ja que era un dels més autoritaris i menys respectuós amb els drets individuals d'Europa.

 

1.1.             Immobilisme polític i dificultats de modernització

 

L'economia i la societat russes eren de les més endarrerides d'Europa i el sistema polític descansava en el poder absolut del tsar. El control del règim sobre la societat s’establia a través de la noblesa, que concentrava la propietat de la terra i dominava jurídicament el camperolat, l’administració, l'exèrcit i la temible policia secreta (okhrana), que exercia la censura, el control polític i la repressió policial, i l’església ortodoxa, el cap suprem de la qual era el mateix tsar, que exercia el domini ideològic i justificava l’existència mateixa del règim autocràtic.

Tanmateix, des de la derrota en la Guerra de Crimea (1853) els diferents governs eren conscients de la necessitat de modernitzar les estructures econòmiques i militars dels país sense amenaçar el poder polític que exercia la minoria privilegiada sobre la població. Així, ja durant el regnat d'Alexandre II (1855-1881) s’impulsaren una sè­rie de reformes econòmiques i administratives que no qüestionaven el poder absolut del tsar ni els privilegis de la noblesa terratinent. Entre les mesures més importants cal destacar la problemàtica abolició del règim feudal i de la servitud dels camperols en 1861. D’escàs impacte en realitat, ja que encara que els serfs obtenien la llibertat personal, es veien obligats a pagar fortes indemnitzacions als an­tics senyors per les terres que conreaven i a més a més, continuaren adscrits al mir. En conseqüència, els resultats econòmics de l'a­bolició de la servitud foren molt limitats, ja que la productivitat agrícola continuà sent molt baixa i el camperolat continuà vivint en condicions extremes de pobresa i assetjats per l’endeutament.

Com a conseqüència de l'atemptat contra Alexandre II, en 1881, d'Alexandre III (1881 1894) i Nicolau II (1894-1917) abandonaren tots els intents reformistes, optant per l'immobilisme polític i la persecució de l’oposició, centrant la modernització únicament en un procés d'industrialització concentrat en certes àrees geogràfiques (Sant Petersburg, Moscou, àrees d'Ucraïna, conca del Donets, Bakú) que afavorí els grans complexos industrials i l’atracció de capital estranger (especialment francès).

Aquest desenvolupament industrial generà importants canvis socials. D’una banda, a les ciutats més importants es consolidà una burgesia pròspera i influent, i d’altra, la concentració industrial i les dimensions de les fàbriques afavoriren l’aparició d’una classe obrera ben organitzada i combativa molt crítica amb el règim. Fou entre aquestes noves classes socials on es consolidà una crítica radical al règim i l’exigència de reformes polítiques, el que afavoriria la formació i consolidació de les principals forces de l’oposició al tsarisme.

 

1.2.             L'oposició al tsarisme

 

Malgrat la forta repressió política, entre la intel·lectualitat russa (intelligentsia)  es consolidà, com hem vist, una oposició al tsarisme que reclamava llibertats polítiques i canvis socioeconòmics. Aquesta oposició, però, es caracteritzà per una forta fragmentació, un important distanciament respecte a les masses, i en alguns casos, ideològicament no tenien un equivalent a Europa occidental.

Aquest era el cas dels populistes (narodniki) apareguts en 1870, que inspirats en la institució del mir, aspiraven a crear una consciència revolucionària entre els camperols i a implantar un socialisme agrari basat en la col·lectivització de la terra. Per a difondre els seus ideals, defensaven l’acció directa, entre la que no s’excloïen els atemptats, i crearen l’organització Terra i Llibertat encarregada de difondre la seua ideologia amb tots els mitjans d’acció al seu abast.  

El populisme, però, fracassà i es dividí en dos corrents. D’una banda, un corrent clarament anarquista, impulsor de l’organització La Voluntat del Poble, que assassinà el tsar Alexandre II en 1881.

D’altra banda, una corrent més agrària i col·lectivista, defensora de la revolució camperola i del socialisme agrari que acabaria creant el Partit Socialista Revolucionari en 1905 (eserites). Els eserites creien que la revolució que defensaven havia d’anar precedida, però, necessàriament per la implantació del  capitalisme i el triomf de la revolució burgesa.

En 1898 el socialista Gueorgui Plekhànov fundà a Minsk el Partit Obrer Socialdemòcrata Rus (POSDR), inspirat en els principis revolucionaris marxistes, en el qual destacà aviat la figura de Vladimir Ilitx Uliànov “Lenin”. El debat sobre reformisme o revolució aparegut al Congrés d’Erfurt en 1891, la situació econòmica de Rússia i l’absència o no d’una revolució burgesa com a condició prèvia a la revolució obrera i altres qüestions organitzatives conduïren a la divisió del partit en 1903 en dos tendències. D’una banda, els menxevics ('minoritaris' en rus) defensaven que Rússia havia de passar per una revolució burgesa i desenvolupar una economia capita­lista abans d'emprendre la revolució socialista. Concebien el partit com una organització de masses oberta a militants i a simpatitzants, que havien de participar en les institucions polítiques si es donaven les circumstàncies adequades, i per tant, no estaven massa allunyat de les postures reformistes defensades per Bernstein.

D’un altre cantó, els bolxevics ('majoritaris' en rus) rebutjaven el reformisme i defensaven l’ortodòxia revolucionària marxista, que aspirava a l’enderrocament del tsarisme i l’establiment d’una «dictadura democràtica revolucionària provisio­nal del proletariat i dels camperols». Concebien el partit com una orga­nització revolucionària professional, fèrriament disciplinada, integrada per una selecta minoria de militants dedicats exclusivament a la revolució.

El liberalisme  tardà en estendre’s  entre la burgesia, però cap a 1905 un reduït sector de la burgesia liberal creà el Partit Constitucional Demò­crata (kadets), que aspirava a transformar el règim tsarista en una monarquia constitucional, amb l’eliminació dels privilegis, la protecció dels drets individuals i la consolidació d’un estat de dret.

 

1.3.       La revolució de 1905

 

La situació econòmica i l'agitació social i política de Rússia en els primers anys del segle XX sotragaren el règim dels tsars. El descontentament dels camperols russos, empobrits i defraudats per la reforma agrària, es materialitzà en agitacions, protestes i atemptats. Les condicions de vida dels obrers a les principals regions industrials empitjoraren. A més a més, la catastròfica derrota en la guerra entre Rússia i el Japó en 1905 provocaren la paràlisi i el descrèdit del règim tsarista.

El descontentament dels obrers s’expressà en una conjunt de vagues i protestes a Sant Petersburg. Al gener de 1905 diverses forces polítiques organitzaren una gran manifestació pacífica d'obrers que havia de desembocar al Palau d'Hivern, en la qual el pope Georgui Gapon demanava en els termes més respectuosos la fi dels abusos, el reconeixement de drets i llibertats individuals i l'establiment d’una democràcia representativa. El dia de la manifestació, el diumenge 9, la guàrdia del tsar obrí foc contra els manifestants provocant centenars de morts i ferits. L’absurda reacció de la guàrdia cosaca provocà la unànime condemna internacional i fou el detonant de la insurrecció generalitzada transformada en un moviment revolucionari a tota Rússia. Les vagues, alçaments i motins que es multiplicaren per tot arreu acabaren paralitzant el país i demostrant la impotència del tsar per a imposar la seua voluntat. En aquestes circumstàncies els diferents sectors revolucionaris exposaren al règim les seues exigències. Així, els camperols exigiren el final dels abusos dels terratinents, els obrers organitzaren comitès de vaga i formaren espontàniament els primers consells obrers (soviets), entre els que destacà per la seua activitat el de Sant Petersburg, presidit per Lev Davidovitx Trotski, els partits polítics clandestins manifestaren la seua opo­sició a la guerra i al temps que es mobilitzaven intentant enderrocar el règim autocràtic, i algunes nacionalitats, com fou el cas de Finlàndia, on es creà un nou Parlament que substituïa la dieta tradicional, es revoltaren contra la russificació creant les seus pròpies institucions. La participació, però, decisiva, fou la de l’exèrcit, que descontent per la situació que venia patint des dels darrers, la desastrosa direcció de la guerra, la mobilització de camperols i les ordres de reprimir els civils conduïren al motí del cuirassat Potemkin, la tripulació del qual es va rebel·lar quan tornava de l'Extrem Orient, que aviat es contagià a la resta de l’exèrcit. Sense el suport de l’exèrcit, la policia i l’administració, amb un país completament aixecat, i amb l’assassinat del seu parent, el Gran Duc Sergei Aleksandrovitx, Nicolau II, després de molts dubtes i vacil·lacions es veié obligat a adoptar un conjunt de reformes liberals per tal d’evitar un bany de sang d’incert resultat.

Immediatament, en febrer anuncià la creació d’un règim representatiu i en agost s’aprovà una llei electoral. La irritació popular davant el poc pes de la duma i les restriccions electorals conduïren a la convocatòria d’una vaga general en octubre. Sense el recolzament de l’exèrcit Nicolau signà el dia 17 el Manifest d’Octubre que establia una Duma (parlament) elegida per sufragi universal amb poders legislatius, concedia drets civils i legalitzava els partits polítics. Aquestes mesures calmaren part de  l'oposició liberal, permetent a Nicolau II re­primir la revolta i arrestar els dirigents dels soviets de Sant Petersburg i Moscou. Tot i això, en alguns aspectes s’obria un camí irreversible com en el cas finlandès, on s’hagué d’acceptar l’autoproclamada autonomia finlandesa.

 

1.4.            El fracàs de les reformes

 

Certament, la revolució de 1905 creà grans expectatives de profundes refor­mes en molts sectors socials. Tanmateix, les reformes foren molt limitades i el tsar recuperà bona part del seu poder absolut. De fet, des de 1907 el tsar es sent suficientment fort com per a iniciar una reinstauració de l’absolutisme que implicava una dràstica reducció dels poders de la duma. En aquest sentit, la primera duma (maig-juliol de 1906) només durà 73 dies, ja que davant l’exigència dels di­putats camperols, que no pertanyien a cap partit, i els kadets, majoritaris, d’un autèntic règim parlamentari i una reforma agrària, el tsar decretà la dissolució de la duma. La segona duma duraria fins a juny de 1907 i la més radical, raó per la qual el tsar també decidiria dissoldre-la i modificar el sistema  per tal d’imposar una major representativitat de l'oligarquia (els vot dels nobles valia més que els dels obrers o camperols). En conseqüència, la tercera duma (1907-1912) amb una clara majoria conservadora completaria tota la legislatura. La quarta duma, també conservadora, es mostraria crítica amb la política tsarista en la Primera Guerra Mundial. Pel que fa a la repressió política, entre 1906 i 1910 condemnades per delictes polítics un total de 37.735 persones, entre els quals es trobaven futurs dirigents revolucionaris com Lenin o Trotski.

Al fracàs de les reformes cal afegir una caòtica direcció política, les contínues crisis dels governs i el deteriorament de la imatge pública de la família reial com a conseqüència de la influència política de les camarilles cortesanes i de Rasputin, un religiós que presumptament havia salvat la vida dels tsarevitx, de conducta moral més que dubtosa, que controlava la voluntat de la tsarina i indirectament de Nicolau II, circumstància que accentuaria encara més la impopularitat del règim. Orlando Figes ha estudiat aquest procés de deteriorament de la imatge pública de la família reial, responsable en part de la facilitat amb la qual desapareixeria el règim en 1917, quan l’odi a la dinastia Romanov tornara a expressar-se de forma revolucionària i de manera definitiva.

dilluns, 21 de març del 2011

06. De l'Expansió a l'Autodestrucció. La dominació europea del món (presentació i activitats)

1. Realitza l’esquema del tema a partir dels  apunts.

2. Subratlla tot el vocabulari que desconegues.

3. Realitza una breu biografia  (5-10 línies màxim) d’aquests personatges:
a) David Livingstone,
b) Henry Morton Stanley
c) Sir Cecil John Rhodes
d) Pierre Paul François Camille Savorgnan de Brazza
e) Richard Francis Burton
f) John Hanning Speke
g) Serpa Pinto.

4. Comenta el següent seguint l’esquema proposat a classe i en relació al que heu aprés  en Ciències per al Món Contemporani.
“Conclussions:
1.- Hi ha raons tan bones per classificar el negre com una espècie diferent de l’europeu com per fer de l’ase una espècie diferent de la zebra.
2.- Les analogies entre el negre i el mico són més grans que entre els micos i els ximpanzés.
3.- El negre és inferior intel·lectualment a l’europeu.
4.- El negre és més humà en la seva natural subordinació a l’europeu que sota cap altre circumstància.
5.- El negre només pot ser humanitzat i civilitzat pels europeus”.
Sessió científica de la Societat Antropològica de Londres, 1863
5. Realitza les activitats corresponents a les pàgines 235-237, 240, 242-258 (corresponents al següent dossier d’activitats (no cal imprimir el dossier ni copiar l’enunciat de les activitas, simplement fer-les al vostre quadern d’activitats):

divendres, 18 de març del 2011

Soul Kitchen (2009)

image 
TÍTULO ORIGINAL Soul Kitchen
AÑO
2009
DURACIÓN
99 min. Trailers/Vídeos
PAÍS
[Alemania]
DIRECTOR Fatih Akin
GUIÓN Fatih Akin, Adam Bousdoukos
MÚSICA
FOTOGRAFÍA Rainer Klausmann
REPARTO Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Anna Bederke, Pheline Roggan, Lukas Gregorowicz, Dorka Gryllus, Wotan Wilke Möhring, Demir Gökgöl, Monica Bleibtreu, Marc Hosemann, Cem Akin, Catrin Striebeck, Jan Fedder, Ugur Yücel, Philipp Baltus, Udo Kier, Lars Rudolph
PRODUCTORA Corazón International / Dorje Film / Norddeutscher Rundfunk (NDR) / Pyramide Productions
PREMIOS 2009: Festival de Venecia: Premio Especial del Jurado
GÉNERO Comedia | Cocina

SINOPSIS Zinos es el dueño de un restaurante en horas bajas. Su novia Nadine se ha mudado a Shanghai y sus clientes están boicoteando a su nuevo chef. Para colmo, su disparatado hermano Illias acaba de salir de la cárcel, y además Zinos debe enfrentarse a los especuladores inmobiliarios que pretenden derribar su negocio para construir viviendas. (FILMAFFINITY)

CRÍTICAS ----------------------------------------
"Akin logra hacerte sonreír y reír en bastantes momentos, aunque el guión no se distinga por la sutileza ni la mordacidad. A pesar de esas carencias, los personajes tienen cierto encanto" (Carlos Boyero: Diario El País)
----------------------------------------
"Con buen pulso, fino sentido del humor y 'gags' bien construidos" (Luis Martínez: Diario El Mundo)
----------------------------------------
"El montaje mezcla arrojado nervio y bellísima calma (...) Akin es un lujo aunando ritmos que contrastan con unas imágenes ya poderosas de por sí, pero que, con sus sorprendentes acordes de fondo, obtienen una nueva vida." (Javier Ocaña: Diario El País)

Descarga:

http://www.x-caleta.com/peliculas/121458-soul-kitchen-dvdripcastellanocomedia2009.html

http://www.cinetube.es/peliculas/comedia/ver-pelicula-soul-kitchen.html

Mi  director favorito.

Balzac y la joven costurera china (2002)

Balzac Y La Joven Costurera China [DVDRIP][Castellano][Comedia-Drama][2002]

Título : Balzac Y La Joven Costurera China
Año : 2002
Director : Dai Sijie
Reparto : Chen Kun, Zhou Xun, Liu Ye, Wang Shuangbao, Cong Zhijun, Wang Hongwei, Xiao Xiong, Ang Zouhui, Chen Wei, Chen Tianju
Género : Comedia, Drama, Romántico
Calidad del vídeo : DVD RIP
Idioma del audio : Español
Tamaño en Mb : 700

Sinopsis :
Historia que mezcla sabiamente varios géneros para situarse en la China comunista, durante los años la revolución cultural de los setenta, donde un muchacho es enviado a un remoto campo de adoctrinamiento del régimen maoista, para ser educado por los campesinos locales en las ideas del régimen. Allí conocerá la literatura prohibida de occidente, la amistad verdadera y el amor de la bella hija mayor del sastre del pueblo…

Descarga:
http://www.fileserve.com/file/Q83JR8k

http://www.cinetube.es/peliculas/drama/ver-pelicula-balzac-y-la-joven-costurera-china.html

El Último Bailarín De Mao (2009)

El Ultimo Bailarin De Mao 2009 Xvid/Ac3 5.1 Castellano

TÍTULO ORIGINAL Mao's Last Dancer
AÑO 2009
DURACIÓN 117 min.
PAÍS [Australia]
DIRECTOR Bruce Beresford
GUIÓN Jan Sardi (Memorias: Cunxin Li)
MÚSICA Christopher Gordon
FOTOGRAFÍA Peter James
REPARTO Bruce Greenwood, Kyle MacLachlan, Amanda Schull, Joan Chen, Chi Cao, Alice Parkinson
GÉNERO Drama | Biográfico. Baile. Política

Basada en hecos reales. Li Cunxin, rescatado a los once años de una aldea china por delegados culturales de Mao, fue enviado a Pekín a estudiar ballet. Después de años de durísimo aprendizaje, se convirtió en uno de los mejores bailarines del mundo. Aclamado al principio como un héroe de la China comunista, acabó siendo acusado de traición porque, durante un intercambio cultural con Texas, se enamoró de una norteamericana e intentó quedarse en los Estados Unidos.

Descàrrega:

http://www.x-caleta.com/peliculas/182639-el-ultimo-bailarin-de-mao-2009-xvidac3-51-castellano.html

http://www.cinetube.es/peliculas/drama/ver-pelicula-maos-last-dancer.html

dijous, 17 de març del 2011

Cuba, una odisea africana (2)

Segona part d'un doble documental produït per ARTE França el 2007, amb espectaculars testimonis -que inclouen el de Fidel Castro- i materials d'arxiu, ens permetrà a partir d'avui aprofundir en un tema tan interessant com desconegut dins la història mundial de la segona meitat del segle XX: l'intervencionisme politicomilitar de la Cuba castrista a l'Àfrica negra.

http://www.megavideo.com/?v=J25P3D47

dimecres, 16 de març del 2011

Sota una mateixa Bandera (2005)

 mapapoo Al tema 6 ens ocupem del colonialisme i dels processos de descolonització que van afectar les possessions britàniques, franceses, belgues o portugueses a l'Àfrica o Àsia. Tv3 obrí en 2009 un capítol que ens afectava més de prop: el del modest colonialisme espanyol contemporani, que té la seva expressió més acabada en la Guinea Equatorial. El documental, titotal "Sota la mateixa bandera", conté un fascinant mosaic de testimonis de "colonitzadors" (funcionaris, mestresses de casa, periodistes, empleats de banca, policies...), però també d'alguns colonitzats, com els polítics guineans a l'exili Severo Moto i Armengol Engonga, amb el suport visual de pel·lícules familiars fins ara inèdites.
A principis dels anys 60, quan l'Espanya de l'incipient "desarrollo" va poder començar a ocupar-se de la seva possessió a l'Àfrica negra, les que des del 1959 eren províncies ultramarines de Fernando Poo i Río Muni iniciaren un intens desenvolupament econòmic que va atraure milers d'espanyols, beneficiaris d'una vida confortable i privilegiada, amb grans cases, servei abundant i barat i uns luxes inassolibles per a les classes mitjanes de la Península.
A tota Àfrica, però, la descolonització estava en marxa, i la concessió a la Guinea Equatorial Espanyola, el 1964, d'un tímid règim d'autonomia administrativa no podia deturar el procés històric, ni satisfer les Nacions Unides. La dinàmica independentista, doncs, es va posar en marxa, amb un doble "handicap": a Madrid, la diplomàcia encapçalada per Castiella i el nucli africanista dirigit per Carrero Blanco discrepàven obertament sobre el futur de la colònia; d'altra banda, ¿com podia la dictadura franquista, que tenia segrestada la llibertat dels espanyols, facilitar la llibertat dels guineans?
El resultat d'aquestes contradiccions va ser un desastre, les seqüeles del qual duren fins avui. La independència de Guinea Equatorial, proclamada el 12 d'octubre de 1968, va posar el país en mans de l'exfuncionari indígena Francisco Macías Nguema, un demagog megalòman a qui la confusa política de Madrid aviat esperonà contra Espanya, provocant entre el març i l'abril de 1969 la desbandada i evacuació dels gairebé 7.000 espanyols residents en el territori, enmig del pànic i la coacció. De tota manera, molt pitjor va ser la sort dels guineans, sotmesos des d'aleshores a deu anys d'una dictadura brutal i sanguinària, i després, a partir del 1979, a tres dècades d'un despotisme més maquillat, a càrrec del nebot i botxí de Macías, l'actual president Teodoro Obiang Nguema.

La qualitat de l’àudio no és molt bona, però vull agrair a qui pujà el video a youtube la possibilitat de poder veure-lo ja que tv3 l’ha retirat de la seua pàgina d’arxius.