dijous, 15 d’abril del 2010

Com construir una piràmide de población amb Microsoft Office 2007


 

A l'hora de crear una Piràmide de población el primer que cal fer és cercar la información. A l'INE trobarem tota la informació necessària. Així, per a fer la pirámide de població de Bellreguard anirem a la següent página:

http://www.ine.es/inebase/cgi/axi?COMANDO=SELECCION&CGI_DEFAULT=/inebase/temas/cgi.opt&CGI_URL=/inebase/cgi/&AXIS_PATH=/inebase/temas/t20/e245/p05/a2005/l0/&FILE_AXIS=00046001.px

i ens apareixerà la següent pàgina :


A continuació seleccionem "varones", "mujeres", els grups quinquenals i el municipi. Fet açò ens generarà les dades. Les seleccionem amb el ratolí i les peguem a l'Excel:


A continuació seleccionem les caselles i realitzem les operacions per tal d'aconseguir els percentatges de població, multiplicant-los per -1 en la columna d'efectius masculins. Per a tal efecte, es sumen els valors de les cel·les b3 i c3 (mitjançat l'autosuma), que ens dóna el total d'efectius de la localitat, i a continuació s'estreu el percentatge corresponent de cada sexe per quinqueni multiplicant cada cel·la per cent i dividint-la per la cel·la d3, aplicant aquesta senzilla fòrmula sobre la cel·la d4: =(B4*100/D$3)*-1 (Fixeu-se que he posat un signe de dòlar entre D3 per a que el valor continue sent el mateix, ja que d'una altra manera canviaria a d4, d5, d6... Es fa aquesta operació sobre la cel·la buida d4, es pica sobre ella fins fins que apareix un requadre negra a la cel·la, i a continuació, polsant el botó esquerre del ratolí s'arrossega cap a baix, traslladant així l'operació a la resta de cel·les.

A continuació es fa la mateixa operació a la columna de dones, però sense multiplicar per -1. Una vegada tenim les dues columnes, seleccionem les columnes que farem servir per a construir la piràmide de població. Exclourem els totals i aquelles columnes que no aporten informació que puga representar-se gràficament a la piràmide. És convenient en les cel·les superiors als percentatges tornar a escriure al damunt de cada columna homes i dones. La selecció es fa polsant Ctrl continuadament i el botó esquerre del ratolí, amb el qual seleccionem les cel·les que ens interessen.


Una vegada seleccionades les dades, seleccionem l'assistent per a gràfics en office 2003 o que ens mostre tots els tipus de gràfics existents al office 2007 i seleccionem uno de barres horitzontals que a continuació començarem a modificar al nostre gust.


 


 


 


 


 


 

Ens eixirà una gràfica com la següent, en la que apareixen els números negatius corresponents als homes i els intervals d'edat al centre. Aquests aspectes és molt fàcil modificar-los.



 

Respecte als números negatius, piquem sobre qualsevol d'ells i apareixerà una espècie de requadre que ens permet modificar l'eix. A continuació, prement el botó dret del ratolí, seleccionarem "donar format a l'eix".


 


Seleccionem "número" i "personalizado", introduïnt la següent màscara: 0;0;0; que ens llevarà els números negatius de l'eix.


 


 


 


 


 


 


 


 

Fem el mateix però a l'eix vertical. Així seleccionem "donar format a l'eix" i seleccionem "opcions de l'eix". A "etiquetes de l'eix" seleccionem "baix" o "alt" segons les nostres preferències i ja està.



 


 


 


 


 


 


 


 

Ja tenim piràmide de població. A partir d'ací podem triar la presentació de la piràmide canviant el color, textura, grossor, amplària... de les barres de la piràmide, el fons, les línies de divisió...



 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fran Cadenas

IES Joan Fuster (Bellreguard)