dijous, 15 d’abril del 2010

Com crear una piràmide de població

A l’hora de crear una Piràmide de població el primer que cal fer és cercar la informació. A l’INE trobarem tota la informació necessària. Així, per a fer la piràmide de població de Bellreguard anirem a la següent pàgina:

http://www.ine.es/inebase/cgi/axi?COMANDO=SELECCION&CGI_DEFAULT=/inebase/temas/cgi.opt&CGI_URL=/inebase/cgi/&AXIS_PATH=/inebase/temas/t20/e245/p05/a2005/l0/&FILE_AXIS=00046001.px

i ens apareixerà la següent pàgina :

clip_image002

A continuació seleccionem “varones”, “mujeres”, els grups quinquenals i el municipi. Fet açò ens generarà les dades. Les seleccionem amb el ratolí i les peguem a l’Excel:

clip_image004

clip_image006

clip_image007A continuació seleccionem les caselles i realitzem les operacions per tal d’aconseguir els percentatges de població, multiplicant-los per -1 en la columna d’efectius masculins. Per a tal efecte, es sumen els valors de les cel·les b3 i c3 (mitjançat l’autosuma), que ens dóna el total d’efectius de la localitat, i a continuació s’estreu el percentatge corresponent de cada sexe per quinqueni multiplicant cada cel·la per cent i dividint-la per la cel·la d3, aplicant aquesta senzilla fòrmula sobre la cel·la d4: =(B4*100/D$3)*-1 (Fixeu-se que he posat un signe de dòlar entre D3 per a que el valor continue sent el mateix, ja que d’una altra manera canviaria a d4, d5, d6... Es fa aquesta operació sobre la cel·la buida d4, es pica sobre ella fins fins que apareix un requadre negra a la cel·la, i a continuació, polsant el botó esquerre del ratolí s’arrossega cap a baix, traslladant així l’operació a la resta de cel·les.

A continuació es fa la mateixa operació a la columna de dones, però sense multiplicar per -1. Una vegada tenim les dues columnes, seleccionem les columnes que farem servir per a construir la piràmide de població. Exclourem els totals i aquelles columnes que no aporten informació que puga representar-se gràficament a la piràmide. És convenient en les cel·les superiors als percentatges tornar a escriure al damunt de cada columna homes i dones. La selecció es fa polsant Ctrl continuadament i el botó esquerre del ratolí, amb el qual seleccionem les cel·les que ens interessen.

clip_image009

clip_image011Una vegada seleccionades les dades, seleccionem l’assistent per a gràfics en office 2003 o que ens mostre tots els tipus de gràfics existents al office 2007 i seleccionem uno de barres horitzontals que a continuació començarem a modificar al nostre gust.

Ens eixirà una gràfica com la següent, en la que apareixen els números negatius corresponents als homes i els intervals d’edat al centre. Aquests aspectes és molt fàcil modificar-los.

clip_image013

Respecte als números negatius, piquem sobre qualsevol d’ells i apareixerà una espècie de requadre que ens permet modificar l’eix. A continuació, prement el botó dret del ratolí, seleccionarem “donar format a l’eix”.

clip_image015

clip_image017

Seleccionem “número” i “personalizado”, introduïnt la següent màscara: 0;0;0; que ens llevarà els números negatius de l’eix.

Fem el mateix però a l’eix vertical. Així seleccionem “donar format a l’eix” i seleccionem “opcions de l’eix”. A “etiquetes de l’eix” seleccionem “baix” o “alt” segons les nostres preferències i ja està.

clip_image019

Ja tenim piràmide de població. A partir d’ací podem triar la presentació de la piràmide canviant el color, textura, grossor, amplària... de les barres de la piràmide, el fons, les línies de divisió...

clip_image021